20 / 04 / 2024

Üsküdar Emniyet Mahallesi ve Çamlıca'da kentsel dönüşüm uygulanacak mı?

Üsküdar Emniyet Mahallesi ve Çamlıca'da kentsel dönüşüm uygulanacak mı?

Üsküdar Emniyet Mahallesi için belediye istimlak kararı aldı mı? Çamlıca ve Emniyet Mahallesi'nde kentsel dönüşüm uygulanacak mı? Üsküdar'da neresi Bakanlık tarafından riskli alan ilan edildi? İşte Üsküdar Belediyesi'nin cevapları...



Üsküdar Emniyet Mahallesi ve Çamlıca da kentsel dönüşüm uygulanacak mı?


Üsküdar'da Emniyet Mahallesi ve Çamlıca'da kentsel dönüşüm uygulanacak mı? Emniyet Mahallesi riskli alan ilan edildi mi? Üsküdar Emniyet Mahallesi kentsel dönüşüm uygulaması için Üsküdar Belediyesi Meclis kararı aldı mı? 


Üsküdar Emniyet Mahallesi sakinlerinin kafasını kurcalayan kentsel dönüşüm sorularını Üsküdar Belediyesi'ne sorduk, cevap aldık... Üsküdar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün Emniyet Mahallesi kentsel dönüşüm sorularına cevaplar niteliğindeki açıklaması şöyle;


- Üsküdar Emniyet Mahallesi (ve Çamlıca'da kalan kısmında) kentsel dönüşüm uygulanacak mı?

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanarak 31.05.2012 tarihinde onaylanan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile imar haklarının artışı mümkün hale getirilmiş ancak Geri Görünüm Bölgesine ilişkin yasa maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi sonrası bölgenizde dönüşüm çalışmaları için 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda değişiklik yapılması beklenilmektedir.

 

Yasa kapsamında “Riskli Yapı” ve Riskli “Alan” olmak üzere iki tip dönüşüm modeli vardır.

 

Riskli Yapılar için; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlemiş olduğu Lisanslı İnşaat Firmaları ile irtibata geçilmesi gerekmekte olup söz konusu firmaların hazırlayacağı rapor doğrultusunda yapının durum tespiti yapılmaktadır. Rapor sonucunda riskli çıkan yapılar için yıkım işlemleri başlayacak olup, binanın yeniden yapımında mevcut imar planı koşulları geçerlidir. Yasa kapsamında yeniden yapılan yapılar vergi ve harçlardan muaf olmakla birlikte kira veya kredi desteğinden de yararlanılabilir.

 

Riskli Alanlar için; 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da bulunan 5. Maddede yer alan ‘Bir alanın riskli alan olarak tespit edilebilmesi için alanın büyüklüğünün asgari 15.000 metrekare olması gerekir. Ancak, Bakanlıkça uygulama bütünlüğü bakımından gerekli görülmesi halinde parsel veya parsellerin büyüklüğüne bakılmaksızın ve 15.000 metrekare şartı aranmaksızın riskli alan tespiti yapılabilir.’ ibaresi doğrultusunda ada bazında her parselde hisse oranında en az 2/3 oranında çoğunluğu oluşturan parsel sahiplerinin Belediyemiz Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nde bulunan “Talep Başvuru Formu”nu doldurarak tarafımıza müracaat etmeleri gerekmektedir. Formların verilmesinden sonra yapılacak olan ayrıntılı analiz ve sentez çalışmaları sonrasında, parselde bulunan maliklerin talepleri de göz önünde bulundurularak hazırlanan mevcut durum analiz raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulacaktır. Bakanlığın incelemesi tamamlandıktan sonra başvuru yapan parsellerin yeni imar hakları belirlenecektir.

 

Üsküdar Belediye Başkanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile koordineli olarak Boğaz Kanunu ve plan revizyon çalışmaları yürütülmekte olup bu kapsamda kentsel dönüşüm ile ilgili talepler çözüme kavuşturulabilecektir.

 

Ayrıca, söz konusu bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 12.10.2013 tarih ve 2013/5376 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 742 ada, 2 parsel “Riskli Alan” ilan edilmiş olup planlama süreci devam etmektedir.

 

Üsküdar Belediyesi'nin bu bölge için istimlak kararı var mıdır? 

 

Kentsel Dönüşüm işlemleri vatandaşlarımızın kendi istekleri ile gerçekleştiği için bölgeye ilişkin alınmış bir istimlak kararı bulunmamaktadır. Ayrıca “Riskli Alan” ilan edilen 742 ada, 2 parselde istimlak kararımız yoktur.

 

 

Emniyet Mahallesi'nin kentsel dönüşümü için Meclis kararı alındı mı? Alındıysa detayları öğrenebilir miyiz?

 

Emniyet mahallesi için henüz alınmış bir Meclis Kararı bulunmamaktadır. 742 ada, 2 parselde ise “Riskli Alan” kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınmıştır.


Geri Dön