25 / 04 / 2024

İstanbul Üsküdar'da kentsel dönüşüm hızlandı!

İstanbul Üsküdar'da kentsel dönüşüm hızlandı!

İstanbul Üsküdar'da kentsel dönüşüm çalışmaları çeşitleniyor. İlçede dönüşüm başlatılan ve dönüşüm için hazırlık yapılan mahallelerin sayısı artıyor...



Çengelköy Gazetesi köşe yazarı Yalçın Soysevinç bugünkü köşesinde Üsküdar ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarını kaleme aldı. 

İşte Yalçın Soysevinç'in  'Bölgemizde dönüşüm çeşitleniyor' başlıklı yazısı...

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde 16 adet boğaz mahallesi bulunuyor. Bunlardan bazılarının ön görünümde olması sebebiyle onları pek ilgilendirmiyor ancak nüfusun birçoğu büyük parsellerde ve imar zorluğu içerisinde kalıyor. 

Geçen senelerde 1/5000 ve 1/1000 planlar devreye alındı ve imar dönüşüm konuları daha geniş açılardan gündemde yer aldı. Kat yüksekliği ve oturum alanı yüksekliği talep edenler hala bulunuyor ancak yapılan uygulamalarda imarın yeterli olduğu da görülüyor. 

İstanbul Üsküdar da kentsel dönüşüm hızlandı!

Kirazlıtepe'de 180 bin metrekare büyüklüğündeki alanda dönüşüme,  TOKİ  aracılığıyla, 1800 konut yapılmak üzere start verildi. İlk 550 konutun Ağustos'ta teslim edilmesi planlanırken, kalan 1300 konut için hafriyat ve altyapı çalışmalarına geçildi. Alanda cadde düzenlemeleri de gerçekleştiriliyor. Bu alandaki işler zorluklarla ilerledi ancak sonuçlar başarılı olunca diğer komşu parseller de dahil olabilmek amacıyla başvuru yapmaya başladı.

23 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küplüce’den gelen taleplerin göz ardı edilemeyeceğini ve dönüşüm kapsamının genişletileceğini müjdeledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a görev vereceğini belirtti. Bir gün sonrasında ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Üsküdar'a geldi. Kurum ve Hilmi Türkmen, Kirazlıtepe de gerçekleştirilen dönüşümü 350 bin metrekareye yükselteceklerini duyurdu. 

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, parsel ortaklarına aranızda 3/2 çoğunluğu sağlamaları ve dönüşüm istemeleri söylendi. O gün bugün Üsküdar Belediyesi'nde yoğun bir kentsel dönüşüm mesaisi yaşanıyor. 

Fakat şu durum unutuluyor; TOKİ ilk 550 konutu 2.5 senede tamamlayabildi, bundan sonra ki hızı da bu şekilde devam ederse yalnızca bu çalışma daha 5 sene sürebilir. 

İstanbul Üsküdar da kentsel dönüşüm hızlandı!

Üsküdar Belediyesi iştiraki KENT A.Ş. de bazı yerlerde girişimlerde bulunuyor, teklifler hazırlıyor ve İBB'de İMAR A.Ş. işbirliği ile çalışmalar sürdürüyor.

Bu çeşitli girişimlerle kentsel dönüşümler hızlandırılabilir, şu durumda unutulmamalı Cadde Çengelköy, ZEM Yapı tarafından hayata geçiriliyor. ZEM Yapı'nın çalışmasını yürüttüğü alan 10 dönümü aşkın; bu müteahhit girişimleri için iyi bir örnek teşkil ediyor. 

Bu çalışmanın ardından başka müteahhitler de Küçüksu Mahallesi'nde irili ufaklı girişimler hayata geçiriyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da kentsel dönüşüm yapılması gereken mahallelerini tek tek belirtti. Bunun ardından bütün mahallelerde heyecan arttı. Ancak, yerinden memnun olanlar ve dönüşüm istemeyenler de bulunuyor. Büyük bahçeli ve tek katlı konutlarda oturanlar dönüşüme pek yaklaşmıyor fakat yüksek katlı çürük binalarda yaşayan büyük çoğunluk acil dönüşüm istiyor. 

Bazı parsellerde küçültme isteyerek, 2-3 binlik parsellerde kendi dönüşümlerini kendileri gerçekleştirmek isteyenler de bulunuyor. 

İstanbul Üsküdar da kentsel dönüşüm hızlandı!

Aynı zamanda Küçüksu Mahallesi'nde sitelerin de yer aldığı devasa parseller bulunuyor. Belediye tarafından bu alanlarda küçültmeler gerçekleştirilerek Güzelsefakent ve Öz Evim gibi sitelerin dönüşüm kapsamındaki işleri kolay hale getiriliyor. 

Nitelikli ticari alan olan Bosna Bulvarı'nda ise Netel Altınköy gibi siteler dönüşüm aşamasındaydı. 2016 yılında bu plana Üsküdar Belediye Meclisi'ndeki iki üye itiraz etti ve planın iptalini talep etti. Yerel mahkeme ardından İstinat mahkemeleri itirazları kısmen haklı gördü ve planı iptal etti. Şimdi Danıştay aşamasında Belediye bu davaları izlediğini belirtiyor. 

Bahçelievler Mahallesi Sultan Murat tarafında ise ATA 2 sitesinin 140 bin metrekare büyüklüğündeki terk alanında 40 dönümlük dönüşüm çalışması da çok değerli bir iş olarak dikkat çekiyor.

Üsküdar Erguvan Evleri dönüşüm projesi ay sonunda teslim!

İstanbul'da büyük dönüşüm başlıyor!


Geri Dön