20 / 04 / 2024

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosuna ilişkin 6 sorun mecliste!

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosuna ilişkin 6 sorun mecliste!

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro inşaatının ihale süreci meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı.



Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosuna ilişkin 6 sorun mecliste!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro inşaatının ihale sürecine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Yedekci önergesinde "2012 yılında temeli atılan ve büyük bir bölümü tamamlandığı söylenen, Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro hattı Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu'nun tamamlanması için 112 milyon Euro tutarında kredi ile dış borçlanmaya gidilmesi talebi basına yansımıştır." diyerek bu bağlamda 6 soru sordu:


Yedekci'nin soruları

1- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın 2012 yılındaki "20 kilometrelik Üsküdar-Çekmeköy metrosunu 38 ay gibi rekor bir sürede tamamlayacağız" sözünün arkasında bugüne kadar metronun kaç kilometresi tamamlanmıştır? Verilen söz neden yerine getirilememiştir? Bu konuda belediye meclis üyelerine bilgi verilmiş midir?


2- Metronun yanlış ve eksik projelendirildiği söylenmektedir doğrı mudur? Zemin etüdleri nasıl çıkmıştır? İşin imalatı sırasında hazırlanan projede ciddi inşaat riskleri görüldüğü doğru mudur?


3- Üsküdar metrosu için çıkılan ihake bedeli nedir? Harcanan rakam ne kadardır? Projenin hangi aşamalarına harcanmıştır?


4- Metronun tamamlanması için alınması istenen 112 milyon Euro, metronun hangi eksik kalan kısmında kullanılacaktır?


5- 112 milyon Euro'ya hangi dış ülkeden almayı düşünmektesiniz? Teklif alınmış bankalar var mıdır?


6- İBB'nin bütçesinden bu metro hattı için üçüncü kez delindiği ve borç alındığı doğru mudur? Metronun maliyeti yüzde kaç oranında artmıştır? Kamuya zararı ne kadardır?



Geri Dön