29 / 03 / 2024

Üsküdar'da metro çalışması nedeniyle binalar hasar gördü!

Üsküdar'da metro çalışması nedeniyle binalar hasar gördü!

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı inşaatının yakınında bulunan 3 binanın zemininde ve duvarlarında çatlaklar oluştuğu, 7 binanın tedbir amaçlı olarak boşaltılarak, can güvenliği açısından mühürlendiği bildirildi.



Üsküdar'da yapımı süren Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı inşaatının yakınında bulunan 3 binanın zemininde ve duvarlarında çatlaklar oluştuğu, 7 binanın tedbir amaçlı olarak boşaltılarak, can güvenliği açısından mühürlendiği bildirildi. 


Üsküdar Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, metro hattı çalışmalarının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Doğuş Grubu’nun ortaklaşa yürüttüğü bir proje olduğu ve Üsküdar Belediyesi'nin konuyla ilgili bir görev, yetki ve sorumluluğunun bulunmadığı belirtildi. 


Metro çalışmaları sırasında Mimar Sinan Mahallesi, Sabahattin İskele Sokak'ta binalarda ve zeminde çatlaklar meydana geldiği bilgisi verilen açıklamada, Üsküdar Zabıta Müdürlüğünün can ve mal emniyeti için çevre güvenliği önlemi alarak, İBB tarafından mühürlenen binalara kontrolsüz giriş ve çıkışların önünü almak için ekiplerin görevlendirildiği aktarıldı. 


Açıklamada, "Zeminde ve binalarda oluşan çatlaklar sonrası, İTÜ’den iki profesörden oluşan kontrol ekibi incelemelere başlamıştır. Üsküdar'da yapımı süren metro hattı çalışmalarının yakınında bulunan 3 binanın zemininde ve duvarlarında çatlaklar oluştuğu tespit edilmiştir. Toplamda 7 bina tedbir amaçlı olarak boşaltılarak, can güvenliği açısından mühürlenmiştir. Denetim ekibinin çalışmalarını yapacağı süre zarfında binaları mühürlenen vatandaşlar mağdur edilmeyerek otellere yerleştirilmişlerdir. Metro inşaatının çalışmalarını yürüten İBB Anadolu Yakası Raylı Sistemler Daire Başkanlığı ve Doğuş Grubu yetkilileri, zemindeki kaymanın nedeni olarak jeolojik hareketlerin olduklarını belirtmişlerdir" ifadelerine yer verildi. 


Bölgede yoğun olarak bulunan yer altı sularının seviyesindeki düşüşün zemindeki kaymayı tetiklediği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: 


"Yapılan kontrollerde su seviyesinin eski noktaya geldiği belirtilerek denetim ekibinin konuyla ilgili vereceği raporun beklendiği ifade edilmiştir. Binalarda oluşan hasarların risk taşımadığı ve zemindeki hareketlenmenin normale dönmesinden sonra vatandaşların evlerine girişine izin verileceği söylenmiştir. Metro inşasını üstlenen Doğuş İnşaat yetkilileri, ciddi bir sorun olmadığını tedbir amaçlı binaların tahliye edildiğini belirttiler. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, yeraltı suyu kaynaklı binaların cephelerinde çatlaklar oluştu. İnsanlar tedbir amaçlı tahliye edilerek, otellere yerleştirildi. Hiçbir bölge halkı mağdur edilmedi. Belediye yetkilileri ve alanında uzman hocalar tarafından gerekli işlem ve incelemeler yapılıyor. Yapılan incelemeler sonrası nihai karar verilecek. Gerekli tüm tedbirler alındı."


AA


Geri Dön