25 / 04 / 2024

Uzel Makine'nin fabrikası yeniden satışa çıkacak!

Uzel Makine'nin fabrikası yeniden satışa çıkacak!

Yargıtay, Uzel Traktör Fabrikası'yla ilgili son noktayı koydu. İhalesinin feshine ilişkin kararın onaylandığı fabrika ve 94 dönümlük arazi yeniden satışa çıkacak.



Türkiye'nin en köklü şirketlerinden biriyken 6 yıl önce iflas eden Uzal Traktör Fabrikası'nın icra satışı ile ilgili dava sonuçlandı. Yargıtay, ihalenin feshine ilişkin mahkeme kararına onay verdi. 

 

320 MİLYONLUK TEKLİF

150 yıllık geçmişi olan Uzel'in iflası kadar tasfiye süreci de konuşuldu. Uzel’in üzerinde bulunduğu arazi ve fabrika binasına ilişkin ilk ihale 13 Kasım 2015'te gerçekleşmişti. Vera Varlık Yönetimi A.Ş. 320 milyon 100 bin TL teklif vermişti. Vera Varlık'ın satış talebinden vazgeçmesiyle ihale iptal edildi. 

 

SATIŞIN İPTALİ İSTENDİ

Uzel ile ilgili ikinci ihalesi 6 Mayıs 2016'da yapıldı. İhaleye katılam KİPTAŞ 221 milyon 400 bin liralık teklif verirken, Alacaklı Vera Varlık ise 225 milyon TL’lik teklifte bulundu. Satış işlemi tamamlanan Uzel'in satışın iptali istendi. İstanbul 15. İcra Hukuk Mahkemesi, iflas masasının yaptığı başvuruyu geri çevirdi.

 

600 MİLYON TL'LİK FARK

Davacılar, ihaleye fesat karıştırıldığını öne sürerek Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda, Uzel için 831 milyon 947 bin 522 TL değer biçildiği fakat ihalenin, bu tutarın 600 milyon TL altı bir değer üzerinden sonuçlandığı belirtildi.

 

AMAÇLARI FABRİKAYI SATTIRMAMAK

Konu ile ilgili olarak Vera Varlık'tan yapılan açıklama şu şekilde, “Yapılan kıymet takdiri gerçeği yansıtmıyor. İflas memurları, görevlerinin dışına çıktı. Amaçları fabrikayı sattırmamak… İleri sürülen iddialar gerçeği yansıtmıyor. Satış ilanı usule uygun yapıldı.” 

 

YARGITAY RET KARARINI BOZDU

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi tarafından başvurunun reddine karar verildi. Kararın temyiz incelemesi için Yargıtay'a gidildi. Yargıtay, istinaf mahkemesinin verdiği ret kararını bozdu. Karar sonucu doya Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi’ne geldi.

 

İHALE FESH EDİLDİ

İhalenin feshi yönünde karar veren Daire, "İlk ihale 13 Kasım 2015’te, ikinci ihale 6 Mayıs 2016’da yapıldı. İki ihale arasındaki zaman dilimi birlikte değerlendirilmeli. KİPTAŞ ilk ihalede 320 milyon 150 bin TL bedelli pey sürdü. İkinci ihalede ise 221 milyon 450 bin TL pey sürdü. Aradaki fark, işlem serbestisi olarak değerlendirilemez. Birinci pey süren KİPTAŞ’tan sonra alacaklı (Vera Varlık) vekilinin sürdüğü pey üzerinde ihale sona erdi. Sürülen pey sayısını iki adet oldu. Bu hali ile iyi niyetle bağdaşmayan bir durum ortaya çıkıyor. İhaleye fesat karıştırma olgusu gerçekleştiği sabit. Diğer yandan, aynı alıcının (Vera Varlık) ilk ihalede sürdüğü peyden daha az pey sürmesi iyi niyetle bağdaşmaz. B durum, ihaleye fesat karıştırıldığının kanıtı. İhaleye fesat karıştırıldığı hukuki olgusu gerçekleşmiş olması nedeniyle, ihalenin feshine karar verilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

 

DOSYA KAPATILDI

Bölge Adliye Mahkemesinin fesih kararı Yargıtay’a konu oldu. Yargıtay, ihalenin feshine ilişin kararı onayladı ve dosya 5 Temmuz günü kapatıldı.

 

YENİDEN SATIŞA ÇIKARILACAK

Uzel iflas İdare memurlarından Av. Nalan Deniz Göçmen, Yargıtay'ın onama kararına ilişkin açıklamada bulundu. Göçmen, “Uzel’in fesat karıştırılmış ihalesinin feshine ilişkin Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay 12.Hukuk Dairesi tarafından onandı; ihalenin feshi kesinleşti. Rami taşınmazı yakın bir süre içinde iflas idaremiz tarafından satışa çıkarılacak. Sayısı 1.400’ ü geçen alacaklı işçiler başta olmak üzere, bin 755’e ulaşan tüm alacaklılar kararı bekliyordu" açıklamasında bulundu.


Geri Dön