25 / 04 / 2024

Uzman ekonomistten korkutan dolar yorumu! Dolar kıtlaşacak, değer kazanacak!

Uzman ekonomistten korkutan dolar yorumu! Dolar kıtlaşacak, değer kazanacak!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı değerlendiren Yeniçağ Gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut yaşanan durumun dolar kuruna nasıl yansıyacağını yazdı.



2-ÜFE’nin yüzde 105 olması firmaların ürettikleri malları satma konusunda da büyük sıkıntılara düşeceğini göstermektedir. Bu durum küçülme ve işsizliği artıracak, gelirleri düşürecektir.

Enflasyonda halka ve firmalara vuran bu dalga ile en kötüsü geride kaldı mı? Hayır! Dönüp petrol fiyatlarına baktığımızda Şubat başı 90 dolar olan Brent tipi petrolün varil fiyatı 110 doları aştı. Buğdayın fiyatı ise yine aynı dönemde 750 dolardan 1100 doların üstüne attı. Dünkü yazımda 1040 dolar demiştim, bir günde fiyat yüzde 7 artış gösterdi…

Uzman ekonomistten korkutan dolar yorumu! Dolar kıtlaşacak, değer kazanacak!

Emtiadaki artışın Nisan ve Mayıs enflasyonunu daha da yukarıya çekeceğini söylemiştik. Beklentiler yüzde 60’a ulaşacağını gösteriyor…
Bu tablodan AKP’nin sorumlu olduğunu bir kez daha belirtmeliyiz. Enerji bizde çıkmıyor; tamam. Peki buğdayda mı bu ülke topraklarında yetişmiyor? Buğdaya neden milyarlarca dolar veriyoruz? Rus çiftçisini zengin etmek maharet mi? Ruslardan buğdayı alırken aracı olanlar kimler?

AKP’nin ithalatçı modeli ülkeyi yedi bitirdi. İthal ederek üreten sanayi rezerv bırakmadı. Kasada eksi 50-60 milyar dolar var. Kısa vadede ödemeniz gereken ise 171 milyar dolar. İşin kötüsü ise sattıklarımızla aldıklarımız arasındaki fark negatif yönde artıyor. Geçen yıl ihracat patladı diye kasım kasım kasılarak gezen AKP’liler sus pus… Niye? Ocak ayında -10 Şubat ayında -8 milyar dolar açık verdik… Gedik nasıl kapanacak bilen yok!
Demek istediğim şu: Kur arttı diye geçen yıl ihracat arttı ama bu artış devam etmedi. Kur 13’e gerileyince ithalat patladı. Ürettikçe ithalat maliyeti arttı, ihracatı geçti. Cari açık verdik, vereceğiz de… Bir taraftan petrol ve buğday fiyatları da artıyor. Bunlara verilen para miktarı da çoğalıyor. Alın size açığı artıran ikinci neden. Bütün bunların sonunda dolar kıtlaşacak ve değer kazanacak. Üstüne bir de enflasyon artınca Lira değer kaybetmeyecek mi? Nasıl tutacaklar kuru? Faizle borç alarak…"

Dolarda nefesler tutuldu! İşte 5 Mart 2022 dolar kuru!

Dolar fiyatları güne damga vurdu! Bu senenin zirvesinde!


Geri Dön