26 / 04 / 2024

Uzmanlardan Düzce depremi değerlendirmesi!

Uzmanlardan Düzce depremi değerlendirmesi!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) göre saat 15.40'ta Düzce Merkez'de 5 şiddetinde bir deprem yaşandı. Uzmanlar, söz konusu depremin büyük Marmara depremini tetikleyip tetiklemeyeceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.



AFAD Deprem Dairesi'nin verilerine göre, merkez üssü Düzce merkez olan 5.0 şiddetinde deprem oldu. CNN Türk'te yer alan habere göre; saat 15.40'taki deprem, yerin 18,02 kilometre derinliğinde meydana geldi. 

Uzmanlardan Düzce depremi değerlendirmesi!

Deprem; İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Bursa illerinden de hissedilirken Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, yaşanan depreme ilişkin “Deprem yaklaşık 15 km uzunluğa sahip olan bu fayın etkisiyle olmuştur. Bu fay Düzce çek-ayır havzasının hemen kuzeyinde yer alır. Çilimli Fayı literatürde bilinin ve Kuzey Anadolu Fayı’na paralel olarak uzanan aktif bir faydır. Meydana gelen bu deprem 12 Kasım 1999 depremini meydana getiren Kuzey Anadolu Fay sisteminin kuzeyinde gerçekleşmiştir. Eğer 6 ile 8 saat arasında artçıları olmazsa bir başka depremin habercisi olabilir. Bu durum tehlike arz eder. Ama artçılar olursa tehlikeli bir durum söz konusu olamaz” açıklamasında bulundu. 

Uzmanlardan Düzce depremi değerlendirmesi!

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da depreme ilişkin yaptığı açıklamasında "Mutlaka İstanbul'un altında depremin olması gerekmiyor. Bursa'daki bir deprem de İstanbul'da da etkili olabilir. Kaçınılmaz bir gerçek karşısında hazırlıklı olmamız gerekiyor" diye konuştu. 

Uzmanlardan Düzce depremi değerlendirmesi!

Kocaeli Öğretim Görevlisi Prof. Şerif Barış da depremle ilgili olarak şunları kaydetti: 

"Türkiye'nin deprem üssü olduğunu hatırlatan bir sarsıntı. Biz hep aynı şeyleri söylüyoruz... Orta büyüklükte bu depremlerin olması normal. Fayın daha büyük bir deprem üretecek potansiyeli yok. Bu tür depremlerle insanların çok fazla tedirgin olmadan güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri lazım. Bizim deprem öncesinde ev ve iş yerlerinde deprem öncesi ve sonrasında yapılacakları anlatmamız lazım. Bana göre bu normal bir deprem. Küçük artçılar sürebilir, İstanbul'u tetiklemez." 

Uzmanlardan Düzce depremi değerlendirmesi!

Gazi Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Bolu-Gerede 1944 7.4 deprem yaşamış bir bölge. 1999'da hemen batısında oldu. Arada çok büyük bir deprem beklemeyiz. Kuzey Anadolu Fayı Düzce-Kaynaşlı arasında kırıldı. Depremin daha büyüğü doğuya doğru beklenebilir" açıklamasında bulundu.

Ahmet Ercan'dan Düzce depremi açıklaması!

Murat Kurum'dan Düzce depremi açıklaması!

Süleyman Soylu'dan Düzce depremi açıklaması!


Geri Dön