18 / 04 / 2024

Validebağ Korusu'nun imara açılmasına tepki!

Validebağ Korusu'nun imara açılmasına tepki!

Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nu ‘rehabilite projesi’ çerçevesinde imara açarak 500 araç kapasiteli otopark yapma projesine çevrede yapaşayanlar ve vatandaşlar tepki gösteriyor. 



Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nu ‘rehabilite projesi’ çerçevesinde imara açarak 500 araç kapasiteli otopark yapma projesine çevrede yapaşayanlar ve vatandaşlar tepki gösteriyor. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Validebağ Gönülleri, korunun imara açılmasına tepki göstererek 20 Mayıs’ta süresi sona erecek olan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na karşı, Ataşehir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi ve itiraz dilekçelerini iletti. 

Validebağ Korusu nun imara açılmasına tepki!

Validebağ Gönülleri için basın açıklamasında bulunan Uğurcan Günay, korunun 1999'dan itibaren birinci derece doğal ve tarihi sit alanı olduğunu ve 8 adet tescilli kültür varlığına ev sahipliği yaptığını belirtti. Günay, “Validebağ Korusu ile ilgili olarak 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı 20 Nisan 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı. Koruyu imara açabilecek plan notlarındaki olumsuz hükümler için, yasal itiraz süresi olan 20 Mayıs 2021 tarihine kadar itiraz hakkımızı kullanabiliyoruz. Bizler de bugün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerimizi teslim ettik. Validebağ Gönüllüleri Derneği olarak bu planların iptal edilmesi için dava açacağız” açıklamasında bulundu. 

2020'de 354 bin metrekare büyüklüğündeki alandan 261 bin 5 metrekare Üsküdar Belediyesi’ne verildi. Bu durumu anımsatan Günay, “Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, dava konusu olan millet bahçesi projesini sahiplenmiş görünmektedir. İsmini “Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” olarak değiştirmiş, millet bahçesi projesinde sıralanan işlerin çoğunu yapacağını açıklamıştır. 

500 araçlık otopark, aydınlatma direkleri, festival alanı, izci eğitim alanı, yoga-pilates alanı, açık hava sineması, bisiklet-koşu ve yürüyüş parkurları, amfi tiyatro gibi uygulamalar, Validebağ Korusu’nu doğal sit olmaktan da, koru olmaktan da uzaklaştırır. Projenin adının değişmiş olması önemli değildir. Önemli olan, rant projelerinin havza sakinlerinin karşı çıkmasına rağmen uygulanıp uygulanmayacağıdır” diye konuştu.

Üsküdar Validebağ Korusu'na otopark yapılmasına tepki!


Geri Dön