29 / 03 / 2024

Mahkemeden Yassıada'nın imara açılmasına ret!

Mahkemeden Yassıada'nın imara açılmasına ret!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 14 Mayıs 2015 tarihinde katıldığı törenle Yassıada ile bitişiğindeki Sivriada'nın imara açılmasına İstanbul 3. Bölge İdare Mahkemesi ‘dur' dedi. Karar nasıl yorumlandı?




‘Demokrasi ve Özgürlük Adaları' adıyla hayata geçirilen projenin temeli geçtiğimiz mayıs ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından atılmıştı. Tarihi adanın turizme açılmasıyla otel ve restoranların yapılmasının da önü açılmıştı. İstanbul 3. Bölge İdare Mahkemesi'nin önceki gün verdiği kararla, adaya yapılacak bu projeyi iptal etti. Mahkemenin vermiş olduğu karar sonrası değerlendirmelerde bulunan dönemin Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın yeğeni Hasan Serdar Bilir, verilen karardan mutlu olduklarını belirtti. Yassıada'nın aslına uygun şekilde ‘Demokrasi Müzesi' olması gerektiğini ifade eden Bilir, “Oraya otel, eğlence merkezi yapılması saygısızlık olacaktı. Orada Türkiye'nin çok kıymetli kişileri haksız yere yargılandı. Dolayısıyla bu karar çok olumlu doğrusu. Başından beri bu fikri savunduk. Müze haline gelirse gelecek kuşaklara demokrasi adına verdiğimiz mücadeleyi anlatan bir yapıt olarak kalmış olur.” dedi.


Adnan Menderes Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Fatih Kavaloğlu ise iktidarın merhum Başbakan Adnan Menderes'in ismini siyasi malzeme haline getirdiğini ifade etti. Verilen kararla yanlış bir uygulamadan dönüldüğünü belirten Kavaloğlu şu şekilde konuştu: “O zaman 3 demokrasi kahramanı katledilmişti, şimdi de onların anılarını katletmeye çalıştılar. Mahkeme buna dur dedi. Verilen karar doğru bir karar. Sırf maddi çıkar uğruna hatırlar silinecekti. Bu karar sadece seçim zamanı rahmetli Adnan Men-deres'i hatırlayanlara ithaf ediyorum.”


27 Mayıs mağdurlarından olan gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak da bölge idari mahkemesinin vermiş olduğu kararın doğru olduğunu belirtti. Ilıcak,  “Oralarda çok büyük acılar yaşandı. Bir sürü hatıra da vardı. Bütün onların bulunduğu bir müzenin varlığı, bundan sonraki nesillere de yaşanan acıları hatırlatacak mahiyetteydi. Ama maalesef Yassıada'da rant galebe çaldı. Sadece bir müze yapılması ile yetinilmedi. Ada imara açılmaya tevessül edildi. Adanın ranta açılmaması için mahkemenin vermiş olduğu karar olumlu.” ifadelerini kullandı.


Zaman




Geri Dön