26 / 04 / 2024

Van'da ikinci üniversite kurulması ön görüşme toplantısı yapıldı!

Van'da ikinci üniversite kurulması ön görüşme toplantısı yapıldı!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Tebriz Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla Van'da kurulması planlanan ikinci üniversite için ön görüşme toplantısı yapıldı...



     Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Tebriz Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla Van'a kurulması planlanan ikinci üniversite için ön görüşme toplantısı yapıldı. 

     YYÜ Sosyal Tesisleri'nde iki oturum halinde yapılan toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tebriz Üniversitesi ile sürdürülen görüşmeler hakkında bilgi verdi. 

     Battal, toplantının ilk oturumunda Tebriz Üniversitesi ile yapacakları çalışmayı değerlendireceklerini belirterek, ikinci oturumda ise bir süre önce Tebriz'e yaptıkları ziyarette mutabakata varılan 'iki ülke arasında ortak üniversite kurulması' konusunun ele alınacağını ifade etti. 

     Toplantıya Vali Münir Karaloğlu ile YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay ve İran heyetinden bakan yardımcısının katılacağını anlatan Battal, ''İki ülke arasında ortak üniversitenin kurulması için daha detaylı bir protokol çalışması yapacağız'' dedi. 

     Battal, üniversitenin kurulmasının, hükümetler arasındaki anlaşmalara bağlı olduğunu bildirerek, temel konuların ele alınacağı toplantıdan sonra hazırlanacak raporun YÖK aracılığıyla hükümete sunulacağını dile getirdi. 

     ''Yeni üniversitenin Van'ımıza kurulması ihtimali yüksek'' diyen Battal, İranlı yetkililerin kendilerine lisans üstü düzeyde bir üniversite kurulması önerisinde bulunduğunu kaydetti. 

     Tebriz Üniversitesi Rektörü Prof. Parviz Ajideh ise dış ilişkilerde en büyük önemi Türkiye'ye verdiklerine değinerek, ''Çünkü tarihi ve kültürel birçok benzerliğimiz ve bağımız var. Müslüman olduğumuz için birbirimize daha yakınız. İlişkiler daha iyi konuma gelirse bizler için de iyi olur. Tüm üniversitelerin bilimde ilerlemesini istiyoruz. İlerlememizin Türk tarafına olumlu yanları olacaktır. Bilimde, İran ve Türkiye, Müslüman ülkeler arasında çok iyi konumda. Umarım protokoller imzalandıktan sonra bu çok ciddi ve iyi bir adım olacak'' ifadelerini kullandı. 

     YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Güney de kurulacak ortak üniversitenin yol haritasının bugünkü toplantıdan sonra belirleneceğini söyledi. 

     Konuşmaların ardından basına kapalı gerçekleşen toplantıya Vali Karaloğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Güney, İran Bilim Teknoloji ve Araştırma Bakan Yardımcısı Arsalan Ghorobani ve diğer ilgililer katıldı. 


AA


Geri Dön