10 / 05 / 2024

Vaniköy’deki caminin ikizi Bursa'da inşa edilmiş!

Vaniköy’deki caminin ikizi Bursa'da inşa edilmiş!

1665 yılında Vaniköy Camisi’ni inşa ettiren Vani Mehmed Efendi, 1674 yılında da Bursa Kestel’de benzer bir cami inşa ettirmiş. İki caminin de mimarı yapıları ve yapı malzemeleri birbirinin aynısı. Peki Kestel’deki cami, Vaniköy Camisi’nin kaderini yaşayacak mı?



İstanbul Boğazı’nda bulunan 355 yıllık Vaniköy Camisi’nin kül olmasından sonra gözler benzer nitelikte bulunan camilere dönüştürüldü. Vani Mehmed Efendi’nin torunlarından Mehmet Vanioğlu, büyük dedesinin Bursa’nın Kestel köyünde (şimdi ilçe) 1674'te inşa edildiğini ve kendi adını taşıyan camiye dikkat çekti. Bu cami Vaniköy’deki caminin ‘ikizi’ niteliğinde.

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre; Vaniköy’dekinden biraz daha büyük olan Kestel’de bulunan camide de ahşap, yapı malzemesi yoğun olarak kullanıldı. Tavan da aynı şekilde düz ahşap bir tavan. Herhangi bir yangın halinde bu caminin de Vaniköy’deki ikizi gibi kül olması işten bile değil. Vani Mehmed Efendi’nin mezarı da bu caminin içinde. Torun Mehmet Vanioğlu İzmir’de yaşıyor. Ama İstanbul’a da sık sık geliyor. Her gelişinde de Vaniköy’deki camiyi mutlaka ziyaret ettiğini söylüyor. En son geçen yaz ziyaret etmiş. “Biraz bakımsızdı” diye sitem ediyor. Dedesi tarafından Bursa Kestel’de inşa edilen camiye dikkat çeken Vanioğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Ben Kestel’deki camiye de gittim. Vaniköy’ün benzeri. Biraz daha büyük. Bari ona bir şey olmasın. İnşallah o daha iyi korunur ve herhangi bir kazaya uğramaz.

AVİZE ŞÜPHESİ

Evvelden kristale benzer bir avize vardı. Caminin boyutlarıyla da orantılı bir avizeydi bu. Sonradan yaptığımız bir ziyarette bir baktım avize değişmiş. Büyükçe ve garip, metalik bir avize gördük. Açıkçası şaşırdık. Yakışmamıştı hiç. İmama sorduk. Değiştirildiğini söyledi. ‘Eskisi nerede?’ diye sordum, depoya kaldırdıklarını söyledi. Oradaki elektrik aksamı o avizeyi kaldırabilir mi diye de endişe etmiştik. O an öyle geçti aklımızdan. Çünkü metal malzeme herhangi bir elektrik kaçağı sırasında elektriği kolayca iletir.”

KIYMETLİ HATLAR

Bu arada camide bulunan tarihi eserlerin listesi yayınlandı. Camiyle ilgili kayıtlara göre camide Hattat Hasan, Hattat Mehmet ve Hattat Sami tarafından yazılmış levhalar, 19. yüzyıldan kalma bafon gaz lambaları, iki ayaklı bir saat, şamdan ve Darphane-i Amire kâtibi Ali Efendi ve şair Fazıl Rızai’nin hazırladığı kitabeler vardı. II. Mustafa’nın kendisinin yazdığı, uğur getirmesi maksadıyla camiye astığı levha ise yıllar önce kayboldu.


Geri Dön