19 / 03 / 2024

Vatandaşlık için limitin düşmesi konuta talebi artıracak!

Vatandaşlık için limitin düşmesi konuta talebi artıracak!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmesinin talebi artıracağını söyledi.



Bugün resmi gazetede yayınlanan “Türk Vatandaşlığı Kanunu Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” çerçevesinde yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara indi.

1 Milyon Yerine 250 bin Dolar Yeterli

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “12.01.2017 tarih 29946 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2016/9601 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte daha önce bu rakam en az 1.000.000 Amerikan Doları olarak belirtilmişti. Yeni düzenlemeye göre, artık sadece 250 bin dolar tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen yabancı uyruklu gerçek kişiler için Türk vatandaşlığı mümkün olacak” dedi.

İlk 7 Ayda 14.674 Satışla İstanbul Önde

Konuyu daha öncede dile getirdiklerini ve uygulamanın yabancı yatırımcılar açısından talebi artırıcı bir etki yapacağını düşündüğü belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Bu oranın düşmesi talebe olumlu bir etki yapacaktır. İlk 7 ayda toplamda 14.674 konutun satışı yabancılara yapıldı ve bu satışlar sırasıyla en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova ve Trabzon’da gerçekleşti. Ülke uyruklarına göre baktığımızda ise Irak, Suudi Arabistan, İran, Rusya ve Afganistan hem bu yıl hem de geçen yıl ilk 5 ülke olarak öne çıkıyor” diye konuştu.

Değerleme Raporları 1 Ay Geçerli

Yabancıların taşınmaz edinimi sırasında sunacakları raporun düzenlenme tarihinin başvuru tarihinden en az bir ay öncesine ait olması gerektiğini söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü  “Taşınmazların değerinin belirlenmesi hususunda ve yabancıların taşınmaz edinimi sırasında sunacak değerleme raporu için, düzenlenme tarihinin, vatandaşlık için başvuracakları tarihinden en az bir ay öncesine ait olması gerekiyor. Taşınmazlara ilişkin piyasa değerini gösterir bu rapor, SPK onaylı değerleme şirketleri tarafından hazırlanmaktadır. Edinimi tamamlanmış yerlerde ise o tarihteki değeri dikkate alan raporlar sunulması isteniyor. Taşınmazın Amerikan Doları cinsinden değerleme raporunda yer alan değerinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden esas alınacak.” diye konuştu.

Terkin Aşamasında Nüfustan Onay Alınacak

Türk vatandaşlığına geçiş çerçevesinde taşınmazı satın alan kişinin edinim tarihinden itibaren 3 sene süre ile taşınmazı satmayacağını taahhüt ettiğini ve bunun tapu kütüğünde beyanlar hanesine işlendiğini dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı “Üç yıllık süre sonrasında bu beyanın kaldırılmasının talep edilmesi durumunda, tapu sicil müdürlükleri, nüfus ve vatandaşlık il müdürlüklerinden onay alacaklar. Alınacak cevaba göre de terkin işlemini yapacaklar” diye konuştu. 

Konut alana vatandaşlıkta limit 250 bin dolara indi!


Geri Dön