19 / 04 / 2024

Vecta, yüzde 80'lerde tasarruf sağlatcak

Vecta, yüzde 80'lerde tasarruf sağlatcak

`Moleküler Isı Transferi Sistemi' ile enerji alanında çığır açan Vecta, yüzde 80'lere varan enerji tasarrufu sağlayan ürünleriyle son yılların en önemli buluşlarından birine imza attı.



Piyasada alternatifi olmayan enerji teknolojilerinin öncüsü Baytek, Vecta markasıyla enerji teknolojileri konusunda devrim yaratacak buluşunu açıklıyor. "Hayata ekotek çözümler" sloganıyla lansmanı gerçekleştirilen Vecta; ekonomik, ekolojik ve teknolojik çözümler üretiyor. Yüzde 80'e varan enerji tasarrufu sağlayan Vecta, çevreye duyarlı, nano teknolojisiyle üretilen ilk ürünlerini piyasaya sunuyor.
Tamamı Türk ortaklı Baytek'in yüzde 100 yerli teknoloji kullanarak ürettiği ve dünya patentini de aldığı Vecta markalı ürünlerin tanıtım toplantısı 14 Ocak Çarşamba günü Mövenpick Hotel'de yapıldı. Toplantıya enerji teknolojileri konusunda devrim yaratan ürünün yaratıcısı ve Baytek Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kuşbaygı ve Baytek CEO'su İsmet Başgül ev sahipliği yaptı.
Enerji sistemlerinde devrim
`Moleküler Isı Transferi Sistemi' ile enerji kullanımı konusunda bir devrim yaratacaklarına dikkat çeken Hakan Kuşbaygı, bu buluşlarıyla sadece Türkiye'de değil tüm dünyada önemli bir adım atacaklarına inandıklarını söyledi. Ürünlerinin hem Türkiye hem de dünyada kullanımı için gerekli patent başvurularının yapıldığını da belirtti.
Çalışmalarına 2000 yılında başladıklarını kaydeden Kuşbaygı, bir grup mühendisin yoğun çalışmalarıyla böyle bir sonuca ulaştıklarını belirtti. Sistemi tesadüfler sonucunda bulduklarını da kaydeden Kuşbaygı, şunları anlattı:
"Tesadüfi bir olay sonucu, bir metalin ısı iletimi konusundaki aykırı davranışta bulunduğunu gördük. Yüksek kapasiteli bir kaynak makinesine rağmen metal boru bir türlü kaynak tutmuyor, aldığı ısıyı anında iletiyordu. Borunun içinden su geçtiğini fark ettik. Sonra kendimize şu soruyu sorduk. `Acaba içinden hiçbir şey geçmese de metal ısıyı yine de hızla iletebilir mi?' Kafamızı kurcalayan bu olayın üzerinde çalışmaya ve araştırmaya başladık. Bugün HeatPowercell ya da Türkçe'deki karşılığıyla "Moleküler Isı Transfer Sistemi" dediğimiz sistem 7 yıl boyunca bu konudaki çalışmamız sonucu doğmuştur. Bu sistemle nasıl ürünler üretebileceğimizi ve nasıl uygulayabileceğimizi araştırdık. Ürünlerimizi ürettik ve ekonomik ve ekolojik açısından birçok testten geçirdik. Bu, uzun ve meşakkatli bir süreçti. Ürünlerimiz öncelikle Türkiye Standartları Enstitüsü

(TSE) ve Türkiye'nin önemli üniversiteleri tarafından da test edildi. Bu testlerin de sonucunda üretime geçtik. Ürünlerimiz artık tüm Türkiye'de ve dünyada birçok ülkede satışta. Ürünlerimizin en önemli özelliği enerjiden yüzde 80'lere varan tasarruf sağlaması. İnanıyoruz ki bu buluşumuzla dünya bilim tarihine adımızı yazdıracağız."
Yüzde 80'e varan tasarruf
Vecta ürünlerinin yüzde 80'lere varan tasarruf sağladığına dikkat çeken Hakan Kuşbaygı, "2008 kışında kullanılan sobaların yüzde 25'i Vecta olsaydı, Türkiye Keban Barajı gibi bir barajı yeniden yapabilecek tasarrufu sağlayabilecekti" dedi.
Ortaya çıkardıkları ürünleri Vecta markasıyla piyasaya sunduklarını söyleyen Baytek CEO'su İsmet Başgül, ilk etapta elektrikli ısıtıcılar, kalorifer peteği ve seralar için özel üretilmiş ısıtıcılarla piyasaya girdiklerini ifade etti. Yeni buluşlarıyla birlikte bu alanda konusunda yepyeni bir çağ açan ve bugüne kadar bilinen tüm ısınma sistemlerinden daha verimli ve avantajlı olduklarını kaydeden Başgül, "Vecta markalı ürünlerimiz `Moleküler Isı Transfer Sistemi' ile donatıldı. Bu sistem sayesinde az enerjiyle çok ısınma olanağı sağlanıyor. Sistemde kullanılan `Heatpowercell' ile ısı enerjisi çok hızlı ve homojen bir şekilde tüm yüzeye yayılıyor. Çok az miktarda enerji ile çok üst seviyede ısı yaratılıyor. Piyasada kullanılan ısıtma teknolojileri içinde Vecta ürünlerine emsal oluşturabilecek, gerek yakıt tüketimi, gerekse imalat teknoloji ile benzer bir sistem bulunmuyor" dedi.
Şu anda üretimi, İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan 9 bin metrekarelik fabrikada ve ARGE Departmanında 150 kişilik bir istihdamla devam ettirdiklerini belirten Başgül, yeni fabrika alanları aradıklarını da ifade etti. İstanbul dışında da yer baktıklarının altını çizen Başgül şirket olarak 2009 sonuna kadar istihdam sayısının 500'e çıkarılmasının planlandığını da kaydetti.
Moleküler Isı Transfer Sistemli ürünler
Vecta ürünlerinin geleceğin buluşu olduğuna dikkat çeken Baytek Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kuşbaygı, ürünlerinin hayata ekonomik, ekolojik ve teknolojik çözümler sunduğunu kaydetti. Hakan Kuşbaygı, sistemi şöyle anlattı:
"`Moleküler Isı Transferleri Sistemi ile madde, atomları etrafında sürekli hareket halinde bulunan elektronların ısı yüküyle yükletilip yüklenmiş oldukları bu ısı yükünü diğer atomların elektronlarına aktarmasıyla, ısı enerjisinin hızlı bir şekilde iletilmesini sağlayan nano teknoloji sayesinde, ısıtma teknolojilerinde bugüne kadar geliştirilmiş en ileri sistemdir. Isı enerjisini, hemen hemen hiçbir kayıba uğramadan kilometrelerce taşıyabildiğinden, jeotermal kaynaklardan elektrik enerjisi üretimine, klimalardan elektrikli ısıtıcılara hatta buzdolaplarına kadar geniş bir perspektifle kullanılabiliyor."
ÜRÜNLER
Elektrikli Isıtıcılar: Yüksek oranda ekonomi sağlayan Vecta Elektrikli Isıtıcılar gördüğü yüzeyi değil, bulunduğu mekanın tamamını ısıtıyor.

Radyatörler: Yakıt sistemi ne olursa olsun, Vecta Radyatörler ısınma sistemini değiştirmeye gerek duymadan ısıtma sağlıyor ve önemli enerji tasarrufları yaratıyor.
Sera Isıtıcılar: Vecta Sera Isıtıcıları seraları düşük maliyetlerle eşit şekilde ısıtıyor. Bu sayede ürünlerin koruma altında, verimliliği ve karlılığı artıyor.


Geri Dön