29 / 03 / 2024

Vedat Gürgen: Otoyol kıyıları dönüşümle imara açılabilir!

Vedat Gürgen: Otoyol kıyıları dönüşümle imara açılabilir!

İzmir'de kentsel dönüşüm konulu toplantıya katılan Gürgen, "Kentsel dönüşümde bir rant varsa eğer bu rant vatandaşındır. Otoyol kıyılan imara açılarak kente yeni arsalar kazandırılabilir" diye konuştu...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, İzmir'de yapılabilecek çalışmaları anlattı. AK Parti  İzmir  Milletvekili Rıfat Sait'in öncülüğünde kentsel dönüşüm konulu toplantı düzenlendi. Evka-l'deki Yedigöller Rüya Vadisi Tesisleri'nde yapılan toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fethi Şahinoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Gökhan Yılmaz ile çeşitli mahallelerin muhtarları, müteahhitler ve vatandaşlar katıldı. İzmir'in uçaktan bakıldığında deniz ve yeşil doku arasında sıkışan gri bir hat olarak gözüktüğünü ve kentin Allah vergisi güzelliğinin kullar tarafından bozulduğunu dile getiren Gürgen, İzmir için kentsel dönüşümün gerekliliğini dile getirdi.

Gürgen, "Kentsel dönüşümde bir rant varsa eğer bu rant vatandaşındır. Otoyol kıyılan imara açılarak kente yeni arsalar kazandırılabilir" dedi.


Rant vatandaşın 


Bakanlar Kurulu'nun yetkisiyle 12 dönüşüm alam bulunduğunu, toplamda 10 milyon metrekare alanın dönüştürüleceğini, bunlardan 5'inin riskli alan, 7'sinin de Belediye Yasası kapsamında belirlendiğini anlatan Gürgen, 5393 sayılı Belediye Yasası ile belirlenmiş, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilmiş dönüşüm yerlerinin Bayındır, Gaziemir Aktepe, Emrez, Karabağlar Uzundere, Karşıyaka Örnekköy, Konak Ballıkuyu, Ege ve Torbalı Çaybaşı olduğunu söyledi. Bu projelerin yürütücüsünün Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Gürgen, 20 yıllık süreçte devam edecek kentsel dönüşüm çalışmalarında bugüne kadar pek çok dedikodu yapıldığım anlattı. Vatandaşların ALO 181 hattını arayarak ya da 'www.kentseldonusum.gov.tr' internet adresinden kentsel dönüşümle ilgili merak ettikleri tüm soruların yanıtlarım bulabileceklerini söyleyen Gürgen, "Dönüşüm işi rant elde edilecek bir iş değildir. Eğer bu işin rantı varsa bu rant vatandaşındır. Yıllardır insanların tapu sorunu var, parsel ve plan karmakarışık. Artık bir nizama sokmak gerekiyor. Yapılan parselasyondur ve bu işin rantı vatandaşındır" diye konuştu.



Belediyeye devir 


Bazı belediye yetkililerinin dönüşüm çalışmaları adı altmda evlere girdiği ve mallar üzerinde değer tespiti yaptığı yönünde duyumlar aldıklarını söyleyen Gürgen, "Ancak esas olan arazinin ve binanın yapısal değeri" dedi. Gürgen, bir vatandaşın otoyol kıyılarının imara açılması ile ilgili sorusuna, "Yerel idareler otoyol kıyılarını imara açmalı. Her şeyi Bakanlıktan beklememesi lazım. Vatandaşa arsa üretmek lazım. Kentsel dönüşüm sadece binayı yıkıp yerine yenisini yapmak değildir" dedi. Gürgen, Uzundere Dönüşüm Projesi'ni de talep gelirse Büyükşehir Belediyesine devredebileceklerini söyledi. 



Sait: Siyasi kavgayı bırakalım


Kentin sorunları ile ilgili pratiğe dönük toplantılar gerçekleştirdiklerini belirten AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait takdir edilmek yerine sürekli eleştirildiklerinden yakındı. Sait, "Sorunlara katkı koymak istiyoruz ancak ne teşekkür var ne bir şey. Hep eleştiriyorlar. İzmir'in köy haline geldiğini söylüyorlar. Çok önemli değerlerimiz var ancak Gaziemir, Bornova ya da Aliağa tarafından geldiğinizde iç açıcı bir manzarayla karşılaşmıyorsunuz. Artık konuşmamak, bir şeyler yapmak lazım. İzmir çok kötü durumda. İzmir'in dışına çıkarsanız, nasıl bir ilde yaşadığınızı fark edersiniz. 1 1 yıldır İzmir değişmedi. Değiştirmek için de düşünceleri ya da önerileri yok. Siyasi kavgayı bir kenara bırakın ve İzmir için ne yapacağımızı tartışalım. Kavgayla bu iş olmaz. Başkan Aziz Kocaoğlu artık rüyalardaki dönüşümlerden uyanıp gerçek bir kentsel dönüşüm gerçekleştirsin. Kelime oyunu yapmasınlar, hizmet üretsinler" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön