28 / 03 / 2024

Veraset ve intikal vergisi için 1.taksiti için son gün bugün!

Veraset ve intikal vergisi için 1.taksiti için son gün bugün!

Kendisine miras kalan kimselerin ödemekle mükellef olduğu veraset ve intikal vergisi için 1. taksit ödemeleri bugün sona eriyor...



Halk arasında miras vergisi olarakta bilinen veraset ve intikal vergisi  tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. 


Vergi takvimine göre ilk taksit ödemeleri son günü bugün olup hala borcunu ödememiş mükelleflerin mesai bitimine kadar ödeme yapmaları gerekiyor.


Veraset ve intikal vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların; ölüm, bağış ya da herhangi bir şekilde karşılıksız olarak bir kişinin mülkiyetinden diğer bir kişinin mülkiyetine geçmesi Veraset ve İntikal Vergisinin konusunu oluşturuyor.


Vefat eden kişiye ait tüm gayrimenkuller, menkuller ve diğer servet unsurları (Banka hesaplarındaki paralar, kiralık kasalar, motorlu araçlar, şirket hisseleri vs.) beyan edilmesi gerekiyor.


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi; 

Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine veriliyor.


1/1/2017 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız surette meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.



Matrah

Verginin Oranı
Veraset Yoluyla İntikallerdeİvazsız İntikallerde
İlk 210.000 TL için110
Sonra gelen 500.000 TL için315
Sonra gelen 1.110.000 TL için520
Sonra gelen 2.000.000 TL için725
Matrahın 3.820.000 TL'yi aşan kısmı için1030





Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 



 


Geri Dön