24 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi istisna 2020!

Veraset ve intikal vergisi istisna 2020!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya ivazsız olarak intikal etmesi durumunda her yıl düzenlenli olarak miras vergisi ödenmesi gerekiyor Peki miras vergisinde istisna tutarları ne kadar? İşte veraset ve intikal vergisi istisna 2020....



Türkiye'de bulunan malların veya gayrimenkullerin veraset durumunda ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye intikal etmesi halinde miras vergisi ödeniyor. Malların karşılıksız olarak bir şahıstan diğer şahsa intikali durumunda da miras vergisinin ödenmesi gerekiyor.

Bir kişinin vefat etmesi halinde tüm mal varlığı mirasçılarının arasında pay ediliyor. Mirasçıların her yıl düzenli olarak iki kere vergilerini ödemeleri gerekiyor. Miras vergisini ödemeyenler için cezai işlem uygulanacak.

Veraset ve intikal vergisi ne zaman ödenecek?

Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl haziran ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeme yapılıyor. Miras kalan vatandaşlar, vergi borcunu belli bir süre için, yıl içinde iki eşit taksit olarak ödeniyor. 

Veraset ve intikal vergisi istisna 2020

2020 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Tebliğte veraset ve intikal vergisinin istisna tutarları da belirlendi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren istisna tutarları şöyle:
- Evlatlıklar dahil füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 306.603 TL
- Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde 613.582 TL
- İvasız suretle meydana gelen intikallerde 7.060 TL

Veraset ve intikal vergisi istisna 2020! 

Miras vergisi 2020 ne kadar?

Miras vergisinde istisna tutarları 2020!


Geri Dön