25 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi oranları nedir?

Veraset ve intikal vergisi oranları nedir?

Veraset ve intikal vergisi oranları nedir? sorusuna, vefat eden kişinin kalan mirasının mirasçıları tarafından kabul edilmesinden sonra mirasın değeri üzerinden belli bir vergi oranı ile devlete vergi ödenmesi cevabı veriliyor...




Veraset ve intikal vergisi!


Veraset ve intikal vergisi, bir kişinin vefatından sonra geriye menkul veya gayrimenkullerinin mirasçıları tarafından kabul edilmesi üzerine devlete ödenmesi gereken bir vergidir.Veraset ilamı alındıktan sonra miras kalan gayrimenkullerin tapularının mirasçılar üzerine geçirilebilmesi amacıyla devlete vergi ödemek zorunlu bir uygulamadır.


Veraset ve intikal vergisi oranları nedir? sorusunun cevabına geçmeden önce veraset ve intikal vergisi oranlarının kalan mirasın değeri üzerinden hesaplandığını söyleyebiliriz. bu sebeple veraset ve intikal vergisi oranları farklı değerler üzerinden hesaplanıyor. 


Veraset ve intikal vergisi oranları nedir?


Veraset ve intikal vergisi oranları 2013 yılı için şu şekilde düzenlenmiştir:

Matrahı ilk 190 bin TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 1, ivazsız intikallerde ise yüzde 10 olarak belirlendi. Sonra gelen 430 bin TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 3, ivazsız intikallerde yüzde 15, ardından gelen 940 bin TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 5 ve ivazsız intikallerde yüzde 20, sonraki 1 milyon 800 bin TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 7, ivazsız intikallerde yüzde 25 ve son olarak; matrahım 3 milyon 360 bin TL'yi aşan bölümü için veraset yoluyla intikallerde yüzde 10, ivazsız intikallerde ise yüzde 30 olarak belirlendi.



Veraset tapu işlemleri!
Veraset işlemleri!
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeme cezası!
İntikal vergisi oranı!
Veraset intikal vergileri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön