25 / 04 / 2024

Verimli devlet ormanı nedir?

Verimli devlet ormanı nedir?

Verimli devlet ormanı ile ilgili esaslara, 6831 sayılı Orman Kanununun 31, 32 ve 33. maddelerinin uygulanmasına dair yönetmelik kapsamında yer veriliyor. Peki, verimli devlet ormanı nedir? Verimli devlet ormanı özellikleri nelerdir?



Verimli devlet ormanı nedir?

Verimli devlet ormanı ile ilgili esaslara, 6831 sayılı Orman Kanununun 31, 32 ve 33. maddelerinin uygulanmasına dair yönetmelik kapsamında yer veriliyor. Peki, verimli devlet ormanı nedir? Verimli devlet ormanı özellikleri nelerdir?


Verimli devlet ormanı; Amenajman planlarında eta verilmiş olan Devlet ormanına deniyor.


Haksahibi Köy ve Kasabaların Tespiti

Orman Kanununun 31’nci maddesi gereğince mülki hudutları içinde verimli Devlet ormanı bulunan köyler ile 32’nci madde gereğince mülki hudutları içinde verimsiz Devlet ormanı bulunan köyler ve hudutları içinde verimli Devlet ormanı bulunan nüfusu 2500’den aşağı olan kasabalar; mülki hudutları dikkate alınarak amenajman planlarına göre, orman işletme şefliğince mahallen tespit edilerek bir rapora bağlanır. Raporun orman işletme müdürlüğünce  onayını müteakip uygulanmasına geçilir.


Zati yapacak emvalin verilmesine ve satış bedellerine ait esaslar

Haksahiplerine zati yapacak emvalin ne şekilde, nerelerden ve hangi bedellerden verileceği aşağıda gösterilmiştir.

a) 31’inci madde gereğince, mülki hudutları içinde verimli Devlet ormanı bulunan köylerdeki haksahiplerinin yeni olarak, yapacakları, ev, ahır, samanlık, ambar ve kümes ihtiyaçları için bütçe tertibi ve istihsal edilen emvalin diğer tahsis yerleri de dikkate alınarak bu ormanlardan elde edilen emvalin taşındığı istif veya satış istif yerlerinden,

                 

Mülki hudutları içinde verimli Devlet ormanı bulunmasına rağmen, bu ormanlardan yapacağa elverişli emval istihsal edilmemesi veya istihsal edilen emvalin haksahiplerinin yapacağı inşaat ihtiyaçlarına kafi gelmemesi veya o yıl istihsal yapılmaması hallerinde zati yapacak ihtiyaçları bölge müdürlüğü dahilindeki en yakın istif veya satış istif yerlerinden,

                 

Tarife bedeli, kesme, taşıma (sürütme ve nakliyat) ve istif masrafları alınmak suretiyle verilir.

                 

Ancak; mülki hudutları içinde  sadece baltalık olarak işletilen verimli Devlet ormanı bulunan fakat yapacağa elverişli emval istihsal edilmeyen köylerdeki haksahiplerine yapacak emval zati ihtiyaç olarak verilmez.

                 

31’inci madde kapsamına giren  köylerdeki hak sahiplerinin ev, ahır, samanlık, ambar ve kümes tamiratları  için yapacak emval ihtiyaçları ise yukarıdaki esaslar dahilinde maliyet bedelinin üçte biri üzerinden verilir.


b) 32’nci madde kapsamına giren köy ve nüfusu 2500’den aşağı kasabalardaki haksahiplerinin yapacağı yeni ev, ahır, samanlık, ambar ve kümes inşaatları için bölge müdürlüğü dahilindeki en yakın satış istif yerlerinden maliyet bedelinin üçte biri karşılığı yapacak emval verilir.


Ancak; Mülki hudutları  içinde sadece baltalık olarak işletilen verimli Devlet ormanı bulunan fakat yapacak emval istihsal edilmeyen kasabalardaki haksahiplerine zati yapacak ihtiyacı verilmez.

                 

Bu yerlerdeki haksahiplerinin ev, ahır, samanlık, ambar ve kümes tamiratları için yapacak emval ihtiyaçları ise “Orman Ürünlerinin Tahsisli Satışları Hakkında  Esaslar”a ait Kararname hükümlerine göre tahsis bedeli üzerinden karşılanır.


31 ve 32’nci maddeler  gereğince haksahiplerinin yapacakları yeni ev, ahır, samanlık, ambar ve kümes ihtiyaçları, bir defaya mahsus olmak üzere, bu yönetmeliğin 7’nci maddesindeki esaslara göre tamamı bir seferde veya bütçe tertibi, stok durumu, tespit edilen zati yapacak miktarı ile haksahiplerinin    talebi dikkate alınarak azami üç yılda da verilebilir.


6831 sayılı Orman Kanununun 31, 32 ve 33. maddelerinin uygulanmasına dair yönetmelik!



Geri Dön