27 / 04 / 2024

Vladimir Putin, Soçi'ye Türk müteahhit istedi!

Vladimir Putin, Soçi'ye Türk müteahhit istedi!

Putin, Soçi Kış Olimpiyatları inşaatları için Türk müteahhitlerin gelmesini istedi



Soçi Olimpiyatları hazırlıklarını beğenmeyen Putin, Rus müteahhitlere 'Türklerden destek alın' deyince Türk-Rus İş Konseyi 50 şirketle çıkarma yapma kararı aldı. Başkan Yardımcısı Ekmekçibaşı, "2 milyar dolarlık iş alırız" dedi.

Konsey'in Başkan Yardımcısı İzzet Ekmekçibaşı, Rusya'nın Olimpiyat Komitesi'nden de işlerin hızlanması yönünde uyarı aldığını hatırlatarak, Putin'in konuyu prestij meselesi olarak gördüğünü vurguladı. Soçi Kış Olimpiyatları için federal bütçeden 16 milyar dolarlık bir inşaat bütçesi ayrıldığını dile getiren Ekmekçibaşı, Putin'in sözleri üzerine Soçi'ye iş seyahati yapmaya karar verdiklerini açıkladı.

Soçi'de 2014 yılında yapılacak Kış Olimpiyatları'nm hazırlıklarını beğenmeyen Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rus müteahhit ve bakanlarla toplantı yaparak hazırlıkların hızlandırılması yönünde sert eleştiriler yaptı. Putin, Türk müteahhitlerle işbirliği yapılmasını isteyince DEÎK bünyesindeki Türk-Rus İş Konseyi Soçi'ye çıkarma yapmak için harekete geçti.
 
Ekmekçibaşı, yaklaşık 50 şirketle yapacakları bu seyahatin sonucunda 20 ila 30 şirketin 50 ila 100 milyon dolarlık işler almasını planladıklarını anlattı. Buna göre, pastadan yaklaşık 2 milyar dolarlık pay alınabileceğini ifade eden Ekmekçioğlu, 12 Mayıs'ta Rusya Cumhurbaşkanı Dımitri Medvedev'in Türkiye'ye geleceğini anımsattı ve yetiştirilmesi halinde Soçi'ye ziyaretinde bu seyahatten önce yapacaklarını, aksi halde tarihin mayıs ayı sonuna erteleneceğini sözlerine ekledi.
   Ekmekçioğlu, 2014 yılında gerçekleştirilecek Kış Olimpiyatları için inşaatların en geç 2012 sonunda bitirilmesi gerektiğini, 2013'te oyunlar t için test çalışmalarının yapılacağını vurguladı. Ekmekçioğlu, "Bu da elimizde net 2 sene var demek, 2 sene inşaatları tamamlamak anlamında o kadar uzun bir süre değil. O yüzden Rusların da işi " bitirmek için hızla harekete geçmeleri lazım, bunu biliyorlar. Bunun için de en yakın ve yetkin adres Türkiye. Bu durum Türk müteahhitlerine pazarlık ve rekabet gücü verecektir, şu an onların elleri o kadar güçlü değil" diye konuştu.
Meltem ERSOY/Habertürk


Geri Dön