16 / 04 / 2024

Vladimir Putin: Türk Akımı eninde sonunda gerçekleşecek!

Vladimir Putin: Türk Akımı eninde sonunda gerçekleşecek!

Putin’den Türk Akımı ile ilgili açıklama geldi. Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin eninde sonunda gerçekleşeceğine inandığını söyledi. Putin, Türk Akımı sayesinde Avrupa’ya ihracın önünde teknik olarak bir sorun kalmayacağını kaydetti



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı projesinin ‘eninde sonunda gerçekleşeceğine inandığını’ söyledi. Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye doğal gaz sağlaması planlanan boru hattı projesi olan Türk Akımı için, Putin ‘en azından ilk kısmının, yani Türkiye’nin yerel ekonomisine, doğal gazın ulaşım ve tedarik olanaklarını arttıracak kısmının yapılacağına inandığını’ söyledi. Bloomberg’e konuşan Putin, projenin gerçekleşmesi halinde Avrupa’ya tedarik etmenin de mümkün olduğunu vurguladı. Putin, bu olanağın ‘Avrupa Komisyon’un kararına’ bağlı olacağını söyledi.


Ekim ayında olabilir

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise Türk Akımı projesinin yol haritası konusunda Ekim ayında bir anlaşma olabileceğini bildirdi. Rusya’nın Vlapostok şehrinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Novak, Türk Akımı projesinin yol haritası üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtti. Novak, Ekim’de düzenlenecek Dünya Enerji Kongresi kapsamında Rusya ve Türkiye arasındaki komisyonun da bir araya geleceğini belirterek, “Türk Akımı ile ilgili süreç bu görüşmelerde netleşebilir. Projenin yol haritası konusunda ekim ayında bir anlaşma olabilir” ifadelerini kullandı. Bu ay içinde Avrupa Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ile bir araya geleceklerini anlatan Novak, “Sefcovic ile Kuzey Akım-2 ve Türk Akımı projeleri de dahil olmak üzere birçok konuyu görüşmeyi planlıyoruz” dedi.


Gazprom ‘santral’le ilgileniyor

Gazprom CEO’su Aleksey Miller, Türk Akımı projesi doğrultusunda Türkiye’de doğalgaz çevirim santrali yatırımlarıyla ilgilendiklerini belirtti. Rusya’nın Vlapostok şehrinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Miller, Türk Akımı projesi inşası için Türk tarafından yakın zamanda gereken taahhütleri almayı beklediklerini söyledi. Miller, “Gazprom tarafından Güney Akım projesinin inşası için aldığımız tüm izinler, Türk Akımı için kullanılabilecek. Türkiye’de doğalgaz çevirim santrali yatırımlarıyla ilgileniyoruz. Özellikle batı bölgelerindeki doğalgaz tüketim sektörüyle ilgileniyoruz” ifadesini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çarşamba günü Miller ile bir araya gelerek, Türk Akımı projesi ve doğalgaz ticaretiyle ilgili görüşmelerde bulunmuştu.


Petrol üretimi dondurulsun

VLADIMIR Putin, petrol ihracatçıları arasında üretimin dondurulmasına dair varılacak bir anlaşmanın doğru karar olacağını söyledi. Putin, İran’ın anlaşma için taviz vermesi gerektiğini kaydetti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ve üye olmayan ülkelerin bu yılın başlarında üretim seviyelerini dondurmaya yönelik anlaşma çabaları, uluslararası yaptırımların kalkmasından bu yana pazar payını geri kazanmaya çalışan İran’ın yer almayı reddetmesi üzerine başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Putin, İran’ın petrol üretimi konusunda “Ekonomik faydaları ve mantık açısından baktığımda bence bir uzlaşıya varmak doğru olur” dedi.


Piyasa aktörlerinin bu noktada küresel enerji kaynakları için fiyatları istikrara kavuşturmak adına gerekli kararları alacağını umduğunu söyleyen Putin, bu duruşunu Suudi Arabistan Veliaht Prens Vekili Muhammed bin Salman’a da ileteceğini belirtti. İkili Çin’de yapılacak G20 toplantısı sırasında bir araya gelebilir. OPEC üyesi ve üye olmayan ülkeler arasında Ağustos ayında resmi olmayan bir toplantı gerçekleşecek.


Vatan 


Geri Dön