24 / 04 / 2024

Yabancı analistler seçimi nasıl değerlendirdi? Dolar, altın ve faiz tahminleri ne oldu?

Yabancı analistler seçimi nasıl değerlendirdi? Dolar, altın ve faiz tahminleri ne oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından yabancı yatırımcılar dikkatlerini yeni kurulacak olan hükümete çevirirken geleceğe dönük tahminlerini de açıkladılar. Bu haberi okumadan sakın yatırım yapmayın.



Bloomberg'in haberine göre Türkiye’deki seçimleri yakından takip eden yabancı yatırımcılar ve analistler gözlerini açıklanacak yeni kabineye çevirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından yatırımcılar, oluşturulacak yeni kabinenin ekonomi politikalarındaki olası bir revizyona gidip gitmeyeceğini merak etmeye başladı.

Yabancı yatırımcılar Türkiye’nin uygulamakta olduğu ekonomi politikalarını sürdürülebilir olarak görmediklerini ifade ederken Morgan Stanley müşterilerine yayımladığı notta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki eksi yönlü hareketin ardından finansal istikrar risklerine karşı alternatif önlemler almak zorunda kalabileceğini belirtti.

Yabancı analistler seçimi nasıl değerlendirdi? Dolar, altın ve faiz tahminleri ne oldu?

LİRADAKİ DEĞER KAYBI HIZLANABİLİR

Aralarında Hande Küçük’ün de olduğu stratejistler, Erdoğan’ın faiz sebep, enflasyon sonuç görüşü dikkate alındığında lirada mevcut duruma göre hızlı bir değer kaybı ve yerellerin döviz işlemleri üzerinde sıkılaşan regülasyonlar gibi alternatif önlemlerin büyük ihtimalle gündeme gelebileceğini ifade etti. Morgan Stanley yıl sonunda dolar kurunu 26 TL seviyesinde öngörüyor. Ancak bu tahmine karşın kurum politika yönünde, özellikle de faizlerde değişim olmaması durumunda doların 28 TL’ye yükselebileceğini öngörüyor.

POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 36 OLABİLİR

Barclay’s Ekonomisti Ercan Ergüzel, Kılıçdaroğlu’nun kazanma senaryosuna göre daha kademeli olsa da Erdoğan’ın zaferi sonrası faizlerin artacağı şeklinde tahminde bulundu. Ergüzel’in yıl sonu politika faizi tahmini yüzde 36 düzeyinde oldu.

Ergüzel cari açığın 2023 Kasım ayından itibaren kötüleşmeye başlayacağını belirtirken ortalama dış
finansman ihtiyacının Haziran 2023-Ekim 2023 döneminde aylık ortalama 3,3 milyar dolardan Kasım 2023-Şubat 2024 arasında 12,3 milyar dolara yükseleceği tahmininde bulundu.

 



 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön