26 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcı ev almaya geldi!

Yabancı yatırımcı ev almaya geldi!

Haziran ayında markalı konut projelerinin yüzde 10’u yabancı yatırımcılara satıldı. Yabancı oranı son 15 ayın zirvesine yükseldi. Markalı yeni konut fiyatlarında da artış yaşandı. 



Türkiye'yi güvenli liman olarak gören yabancı yatırımcı bekle-gör durumundan çıkarak, tekrar konut alımına yöneldi. REIDIN GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre haziran ayında, markalı konut projelerinin yüzde 10'u yabancı yatırımcılara satışı gerçekleştirildi. 

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre Türkiye genelinde 81 ilin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0.54 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.70 oranında artış yaşandı.

Buna göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son 6 ayda yüzde 4.32, son 1 yılda yüzde 9.70, son 3 yılda yüzde 37.93, son 5 yılda ise yüzde 87.64 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son 6 ayda yüzde 3,29, son 1 yılda yüzde 7.57, son 3 yılda yüzde 27.84, son 5 yılda ise yüzde 66.73 oranında artış kaydetti.

YENİ KONUT DEĞERLENİYOR

Yeni Konut Fiyat Endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0.33 oranında artarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,60 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 81.50 oranında artış gerçekleştirdi ve endeks değeri 181.5'e ulaştı. 

EN ÇOK 1+1 ALDILAR

Haziran ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 10'luk kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 1+1 (yüzde 42) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde 24 ile 3+1 ve 2+1 konutlar izledi.


EN YÜKSEK KİRA GETİRİSİ AYDIN'DA

Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, haziran ayının en kısa amortisman süreleri geçen ay olduğu gibi Aydın, Van ve Kırklareli şehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranı'nın en yüksek olduğu şehirler de yine Aydın, Van ve Kırklareli oldu.


Geri Dön