29 / 03 / 2024

Yabancı yatırımcılar Avrupa Yakası'ndan ev alıyor!

Yabancı yatırımcılar Avrupa Yakası'ndan ev alıyor!

TTR Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tataroğlu, yabancı yatırımcıların Avrupa Yakası'na yatırım yaptıklarını söyledi. Tataroğlu, yabancıya yapılan satışların müteahhitleri sevindirdiğini söyledi.



TTR Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tataroğlu, yabancı gayrimenkul yatırımcılarının Avrupa Yakası'ndaki projelere ilgilsinin arttığını söyledi. Tataroğlu, en çok talebin Katarlılar ve Çinliler'den geldiğini açıkladı.

Müteahhitler mutlu

Hürriyet'te yer alan habere göre, Avrupa Yakası'ndaki müteaahitlerin yüzlerinin güldüğünü söyleyen Tataroğlu, “Döviz artışı sebebiyle yabancı yatırımcının ilgisi daha fazla arttı. Özellikle Avrupa Yakası'nda havalimanına yakın olan bölgelerde, Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt'ta konut alımları arttı. Bunu birkaç gerekçeye de bağlıyoruz. Döviz artışıyla yabancıların alım kabiliyetlerinin artması, vatandaşlık mevzuatıyla alakalı düzenleme, son 1-1,5 ayda ciddi anlamda talebi arttırdı. Bunun yanı sıra Kanal İstanbul Projesi'nin bulunduğu bölgede de alımlar artmaya başladı" dedi.

Tek seferde 320 daire satıldı

Yeni dönemde Çin, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan'dan yatırımcıların nitelikli projelere ilgisinin arttığını dile getiren Tataroğlu, “Bir daireden ziyade toplu alımlar söz konusu. Yakın zamanda bir projeden 320 daire, tek bir grup tarafından alındı. Zaten moral veren durum bu. Bireysel tek tek alıcılardan ziyade toplu alımlar söz konusu olduğu için, Avrupa Yakası'ndaki müteahhitlerin moralleri yükseldi" açıklamasında bulundu. 

Projelere Katar ve Çin ilgili 

Tataroğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Bunlar yatırımın belli ölçekteki kısmı. Aslında ciddi anlamda İstanbul'un nokta projelerine, gayrimenkullerine alım için adımlar atıldı. Bu yakın zamanda yabancı sermayenin ülkemize girmesi açısından moral katacak. Müşavirliğini yaptığımız firmaların talepleri doğrultusunda mülk aldığımız bir yerde, 10 gün sonra aynı ürünü aynı fiyata bulamıyoruz. Daire alımında Katarlı'dan tutun da Kuveyt, Ürdün, Mısır gibi  körfez ülkelerinin neredeyse tamamından talep var. Ayrıca Kanal İstanbul'un güzergahında alımlar var. Fakat büyük ölçekli alımlarla alakalı yani İstanbul'un göz bebeği dediğimiz projelerle alakalı Katar ve Çinliler gündemde. Bunların görüşmeleri de başladı."

Otel ve AVM'lere büyük ilgi

Yalı ve köşk satışlarının  yüzde 20'lik bölümünün karşılandığını söyleyen Tataroğlu, "Bunun ana başlıklarını otel ve alışveriş merkezleri oluşturuyor. Bunlar çok yakın zamanda gerçekleşecek, alt yapıları hazırlanmış, belli aşamalara gelmiş konular. Yakın zamanda sadece Çinli ve Körfez ülkelerinin İstanbul'daki gayrimenkullere yönelik taleplerinin değeri 35 milyar doların üzerinde. Bu da ülkemize katkı sağlayacak boyutta bir bütçe. En önemli konu, yabancı sermayelerin buradaki alım kabiliyetini, alışveriş hacmini yükseltmesi açısından, ilgili kurumlar ve müşavirlik firmalarının hassasiyet göstermesi. Eğer doğru yönetilirse bu rakamların çok daha üzerine çıkılacağı ortada" dedi.


Geri Dön