19 / 04 / 2024

Yabancılara lüks konut satışı mermerin trendini yükseltiyor!

Yabancılara lüks konut satışı mermerin trendini yükseltiyor!

Yabancılara lüks konut satışının gündemde olması, inşaat firmalarını mermer kullanmaya zorluyor. İç piyasada giderek artan mermer talebi, sektörü yeni yatırımlara teşvik ediyor



Yabancılara konut satışının gündemde olduğu bu günlerde, iç piyasada artan mermer talebi, mermer sektörünü memnun ediyor. Konutlarda mermer kullanımını prestij arttıran bir değer olarak gören yabancılara, ev satma hazırlığında olan inşaat sektörü, eskiye oranla daha fazla mermer kullanmaya başlıyor. Dünyanın en büyük mermer ocaklarına ve entegre tesislerinden birine sahip olan Temmer Mermer, iç piyasada giderek artan mermer talebine daha geniş bir ürün çeşitliliğiyle cevap verebilmek için yeni ocak yatırımlarına hazırlanıyor.

2 yeni ocak ve 3 milyon dolarlık yatırım...
Afyon, Eskişehir ve Bilecik'de olmak üzere 3 büyük ocağa sahip olan Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, bu yıl içinde 2 yeni ocak yatırımları olacağını açıkladı. Toplam 2-3 milyon dolarlık bir yatırımla bu yıl sonuna kadar açacakları 2 yeni ocakla, 5 mermer ocağına sahip olacaklarını belirten Çetinkaya, 2012 ciro hedeflerinin 50 milyon TL olduğunu söylüyor. Cirolarının % 80'lik paylarının ihracat olduğunu vurgulayan Çetinkaya, iç piyasada yaşanmaya başlayan hareketliliğin kendilerini çok memnun ettiğini kaydediyor.

Mermer, kolay sattırır...
Yurtdışında konutun değerini arttıran bir öğe olarak görülen mermer, İngiltere'den Rusya'ya bir çok ülke vatandaşının konut alırken aradığı kriterler arasında yer alıyor. Buna örnek olarak İngiltere'de verilen kiralik veya satılık konut ilanlarında 'mermer kullanılmıştır' ifadesine sık sık rastlandığını belirten Çetinkaya, artık Türkiye'de de mermerin hakettiği yeri bulduğunu ifade ediyor. Mermerin sadece mutfak, banyo, antre, dış cephe kaplamaları ve zemin... gibi yerlerde değil, gelişen yeni teknolojiyle birlikte merdiven basamakları, sütun ve kolon kaplamaları hatta duvar ve tavan süslemelerinde bile kullanılabildiğini de ekliyor.

Konutlarda mermer kullanımının ustalık ve tecrübe gerektirdiğini vurgulayan Çetinkaya, mermer hakkında bilinmesi gerekenleri 12 maddeyle sıralıyor;

Mermerin bilinmeyen 12 yüzü,
1. Evlerde açık renkler tercih edilmeli, koyu renkler kullanılmak isteniyorsa ara taş olarak, süslemelerde kullanılabilir.
2. Mermer taşları satın alırken düz bir zeminde yan yana koyarak almaya çalışın. Aynı renkleede ton farklılıkları olabilir. Belirli düzeyde olması normaldir ancak homojen özelliğine dikkat edilmelidir.
3. Taşların gözeneksiz olmasına dikkat edin. Gözeneksiz taş hem daha estetiktir hem de hijyen sağlar.
4. Mermerin 5 yılda bir kaliteli bir ürün, cilalanması gerekir.
5. Mermeri seçerken, soluk olanı değil parlak olanı tercih edin. Parlak mermer kaliteyi simgeler.
6. Mermerin kesimine dikkat edin. Doğru kesilmemiş mermer taşlar zeminde birbirine oturmaz, ve aralarında istenmeyen boşluklar yaratır.
7. Uygulama yaptırırken işin ustasını bulmak lazım. Seramik ustası ile mermer ustası farklıdır.
8. Mermer dersiz döşenirse çok daha iyi bir görüntü verir.
9. Küçük parçalar halinde kullanılan mermer taşlar evi daha büyük, büyük parçalar halinde kullanılanları ise daha küçük gösterir.
10. Mermerin ömrü kendisinin kullanıldığı binadan daha uzundur.
11. Mermeri satın alırken süreklilik sağlayan firmaları tercih etmelisiniz. Aksi halde aynı ürünün devamını bulamayabilirsiniz. 12. Dikey yüzeylerde uygulama yaparken 1cm kalınlığında mermer kullanılmasına dikkat edilmelidir, aksi halde binaya aşırı yük biner.
Dünyada 40 ülkeye ihracat yapan Temmer Mermer, Türkiye'de mermer kullanımının son 5 yılda giderek arttığını söylüyor. Özellikle 5 yıldızlı otel binalarının artmasi, penthouse, rezidans gibi lüks konut projelerinin artması ve yeni projelerde yabancı uyruklu mimarların olması mermer kullanımın artmasının nedenleri arasında yer alıyor. Ayrıca mermerin gelişen teknolojiyle eskiye göre daha kolay ve hızlı ulaşılabilir olması, kullanımını arttıran nedenler arasında yer alıyor.

İbrahim Acar/Star


Geri Dön