26 / 04 / 2024

Yabancılara yapılan konut satışları TBMM'de konu oldu!

Yabancılara yapılan konut satışları TBMM'de konu oldu!

Yabancılara konut satışı, özellikle Suriyelilerin Kocaeli'de konut edinmesi ve istihdamları TBMM gündeminde konu oldu. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, konuya ilişkin önerge hazırladı..



Yabancılara yapılan konut satışları TBMM de konu oldu!


CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, yabancılara konut satışına, özellikle Suriyelilerin Kocaeli'de konut edinmesine ve istihdamlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tarhan sorularının Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Önergesinde "Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Doğu Marmara Bölgeleri içerisinde Nisan ayında konut satışı en yüksek olan il Kocaeli olmuştur. 3330 konut satışı ile Kocaeli diğer bölge illerine oranla konut edinmede en fazla tercih edilen ildir." şeklinde açıklamalarda bulunan Tarhan," Yabancılara konut satışı ise, bir önceki yılın aynı ayına göre ülke genelinde yüzde 2.7 artmıştır. Tüm Türkiye genelinde ve özellikle Kocaeli'de Irak vatandaşlarının, Suudi Arabistan vatandaşlarının, Kuveyt vatandaşlarının, Rusya Federasyonu vatandaşlarının ve Suriye vatandaşlarının konut edinmede ilk sıralarda yer aldıkları Türkiye İstatistik Kurumu verileri ile açıklanmıştır." diyerek bu bağlamda 7 soru sordu.


Tarhan'ın soruları

1- Dış İşleri Bakanlığının yabancılara yapılan konut satışları ve taşınmazlarda, İllerin kültürek dokusunun bozulmaması için uyguladığı bir proje var mıdır?


2- Sanayi kenti olan Kocaeli'nin özellikle Suriyeli vatandaşlar tarafından tercih edilerek, konut edinilmesi ve yerleşim edinilmesi ve yerleşim meskeni olmasının, üretim organlarına, genç işsizliğe ve istihdama olan etkileri hesaplanmış mıdır?


3- Kocaeli'nde özellikle Suriye sermayeli kaç adet şirket bulunmaktadır?


4- Kocaeli genelinde gerçekleşen adli vakalarda (hırsızlık, gasp, yaralama, adam öldürme vs) yabancı uyruklu vatandaşların etkisi ve oranı nedir?


5- Ülke genelinde sosyal yardım alan, aynı zamanda İŞKUR tarafından bir işe yönlendirilerek istihdam edilen Suriyeli vatandaş sayısı kaçtır?


6- Son 4 yılda yabancılara yönelik konut satışının yüzde 49 artış gösterdiği baz alınırsa Bakanlığın bu oranı belirli bir seviyede tutma çalışması var mıdır?


7- Kocaeli Merkez ve ilçelerinde yaşamakta, istihdam edilmekte olan özellikle Suriyeli vatandaşların sayısı ne kadardır?





Geri Dön