29 / 03 / 2024

Yabancıya konut satışında vatandaşlık işlemlerine dikkat!

Yabancıya konut satışında vatandaşlık işlemlerine dikkat!

250 bin dolarlık gayrimenkul satın alan yabancılar tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyularak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilecek. Peki, yabancıya konut satışı vatandaşlık işlemlerinde nelere dikkat edilmeli?



19 Eylül 2018 tarihi itibarı ile en az 250 bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartı ile satın alan yabancı yatırımcılar için vatandaşlık uygunluk belgesi kriterleri tanımlandı.

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Bakanımızın açıklamalarına göre 30 Eylül tarihine kadar İstanbul ve Ankara’da 210 başvuru oldu. Lakin bu süreçte dikkate alınmayan bazı hususlar yabancılara taşınmaz alımında vatandaşlık hakkı sağlamıyor. Yabancılara satış sürecince uygunluk belgesi için profesyonel destek alınmalı” dedi. 

Vatandaşlık başvurusunda bulunacaklar için tek bir taşınmaz şartı olmadığını dile getiren Özelmacıklı “Bir yada birden fazla taşınmaz ile kriter sağlanabiliyor. Bu noktada önemli olan 12.01.2017-18.09.2018 tarihleri arasında satın alınmış taşınmazlar için taşınmaz değerlerinin toplamı en az 1.000.000 Amerikan Doları, 19.09.2018 tarihi ve sonrası için ise değerin en az 250.000 Amerikan Doları tutarında olması gerekiyor. Tutarın tespitinde ise değerleme kuruluşunca onaylanmış, piyasa değerini gösterir taşınmaz değerleme raporu aranıyor. Bu rapor da başvuru tarihinden en fazla üç ay öncesine ait olmalı. Söz konusu değerleme raporu işlem tamamlanıncaya kadar geçerli sayılıyor” diye konuştu. 

Tapu sicil müdürlüğü başvurusunda resmi senette yer alacak olan satış bedelinin değerleme raporunda yer alan bedelden düşük olamayacağını da söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü “Taşınmazın/taşınmazların Amerikan Doları cinsinden değeri, işlemin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın efektif satış kuru esas alınarak hesaplanıyor. Edinim süresi tamamlanmış taşınmazlar için de resmi senette ve değerleme raporunda yer alan bedelin belirlenen tutarların üzerinde olması gerekiyor” dedi.

Yapılacak yeni başvurularda satış bedeli transferinin bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerektiğinin de sözlerinde vurgulayan Özelmacıklı “Bedelin alıcı hesabından çıktığının ve satıcı hesabına yatırıldığının bankalar tarafından onaylanmış dekontlar ile belgelenmesi gerekiyor. Hatta edinilecek taşınmazın ipoteğe konu olması ya da ipotekli olarak satın alınması hallerinde aranan değerin tespitinde, ipotek bedeli düşülmek suretiyle kalan kısım dikkate alınıyor” diye konuştu. 

Satış Gerçekleştikten Sonraki Süreç 
Satış sonrası beyanlar hanesine edinilen taşınmazı/taşınmazları 3 yıl süre ile satılmayacağının taahhüt edileceğini de söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü “Tapu müdürlüğünce resmi senet, değerleme raporları, bankalar tarafından onaylanmış dekontlar , yabancıya ait kimlik belgesi, adres ve iletişim bilgileri eklenmiş üst yazı Yabancı İşler Dairesi Başkanlığına gönderilecek. İl Göç İdaresi Müdürlüğüne ve İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne başvuru sonrasında, Milli Güvenlik ve kamu düzeni bakımından araştırması yapılan kişi, olumlu sonuçlanması halinde Cumhurbaşkanlığına gönderilecek. Onay sonrasında ise Türk Vatandaşlığı kazanılmış olacak” dedi. 

Türkiye genelindeki emlak işletmelerine yoğun talep olduğunu da ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü “Tüm temsilcilerimizi bu süreçler konusunda detaylı olarak bilgilendiriyoruz. Özellikle Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt bölgesine yoğun talep alıyoruz. İstanbul’da İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulacak olan özel ofis bu sürece destek olacak ve yabancı yatırımcıların Türkiye’de ikamet izni ve vatandaşlık işlemlerinin tek noktadan takip edilebilecek. Güvenli Liman, Huzurlu Yaşam sloganını benimseyerek bizlere Türkiye’nin bir gayrimenkul pazarlama firması olarak ülkemizin yatırım cazibesini artıracağız”  diye konuştu.  

Gayrimenkulde devrim niteliğinde düzenleme!

Gurbetçiler Türkiye'den ev alıyor!

Yabancıya konut satışında tarihi zirve!


Geri Dön