16 / 04 / 2024

Gurbetçiler Türkiye'den ev alıyor!

Gurbetçiler Türkiye'den ev alıyor!

Çift vatandaşlık hakkı bulunan ve Avrupa’da yaşayan Türkler, Türkiye'de yatırım yapmayı tercih ediyor. İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, kur artışının Avrupa’daki Türkler için fırsat oluşturduğunu söyledi.



Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi konut sektörünü vurdu. Kur artışı ile birlikte inşaat maaliyetleri arttı. Konut kredi faiz oranları yükselmesiyle fiyatlar artış gösterdi. Vatandaşlar ise konut yatırımı yapmaktan kaçınıyor.

Gurbetçiler için fırsat

İlk Ses Gazetesi'nden Kenan Yeşil'in haberine göre, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlar yüksek kuru fırsata çeviriyor. Gurbetçiler, Avrupa bankalarından kredi çekip Türkiye'den ev alıyor.  İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güleroğlu, “Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları bulundukları ülkelerdeki bankalardan kredi alıyor. Türkiye’de bu paraları TL’ye çevirerek gayrimenkule yatırım yapıyor” şeklinde konuştu.

Konut kredi faizleri yükseldi

Son dönemde emlak sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında konuşan Güleroğlu, “Mevduat faizleri yüzde 24-25 seviyelerine çıkınca otomatikman konut kredi faizleri de 2.40-2.60 seviyelerine çıktı. Ama burada bir kriz varsa bu krizi de iyi yönetmek gerekiyor. Doların ve faizin yüksek olduğu dönemde gayrimenkule yatırım olmadığı için fiyatlarda ciddi artışlar görünmüyor. Normalde şu anda İzmir’deki bir gayrimenkulün fiyatı yüzde 30-35 daha ucuz. Bu sistemde ekonomi düzgün olmuş olsaydı bugün 100 liraya alınacak yer 135 lira, 200 liraya alınacak olan yer 270 lira olacaktı. O yüzden bu dengeleri iyi kurmak gerekiyor” dedi.

Ev ucuz, faiz yüksek

Ev fiyatlarının ucuz ama konut kredi faiz oranlarının yüksek olduğunu belirten Güleroğlu, şu açıklamalarda bulundu: “1991 yılından beri emlakçılık yapıyorum. O yüzden bazı durumları net bir şekilde görüyorum. 1994 yılındaki krizi gördük. Dolar 460 liraydı. Bir gecede bin 650 liraya çıktı. Bir gecede dolar 3 kat arttı. Bu ülke bu krizleri gördü. Fakat doların ve dövizin artışı şu anda 3 katını bulmadı. O yüzden avantajlı kısımda bunu çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Gayrimenkul yatırımcısı zaten mevduat faizine yatırdığı parayı elinde sonunda getirip gayrimenkule yatırıyor. 1991 krizi, 1994 krizi, 2000 krizi, 2001 krizi ve dünyada yaşanan 2017 krizlerinde bunu gördük. Yine bunun geriye dönüşü olacak. Şu anda alınan bir gayrimenkulün fiyatı ucuz ama faiz oranları yüksek.”

Yapılandırma değerlendirilmeli

Yüksek faiz oranlarıyla alınan  konut kredilerinin faiz oranlarının düştüğünü söyleyen Güleroğlu, “Vatandaşlarımızın bunu dikkatli kullanmasını öneriyorum. Çünkü 2000 yılında çıkan konut kredi faiz oranları normalde 3.90-4.20 seviyelerindeydi. Daha sonra konut kredi faiz oranları 0.65 seviyelerine düştü. O yüzden bu konuyu iyi değerlendirmelerini öneririm” açıklamasında bulundu.

Konuta değil faize yatırım

İzmir'deki konut fiyatlarını değerlendiren Mesut Güleroğlu, “İnsanlar paralarını faize yatırdı. O yüzden şu anda faiz geliri elde etmeye çalışıyorlar. Yani 1 milyon lira parası olan birisi ayda yaklaşık 23 bin lira faiz alıyor. O yüzden bu kısa dönemdeki edeceği karla da edineceği gayrimenkulü örtüştürmeye çalışıyor. Faiz oranları yüksekse diğer enstrümanlar da daha sonra gayrimenkule dönecek. Bu paralar gayrimenkule dönemeye başladığında ise fiyatlar yükselecek. Şu anda gayrimenkul almanın tam zamanı” ifadelerini kullandı.

AVM'lerde kiralar ödenmiyor

Güleroğlu, Cumhurbaşkanı kararıyla, ev, dükkan, mağaza, işyeri alım satımı ve kiralamalarının dövizle yapılması yasaklanmasını değerlendirdi. Güleroğlu, “Herkes bunu TL’ye çeviriyor. Fakat sonuç itibariyle şöyle bir sıkıntımız var. TL’ye çevrilecek ama çıkan yönetmelikte ‘2018 yılındaki en düşük döviz kurundan hesaplanacak’ dendi. 2018 yılında döviz kuru 3 bin 450 liraydı. Şu anda 6 bin 200 lira seviyelerinde. Hangi kurdan hesaplayacağız, hangi kurdan artış yapılacak belli değil. Mal sahibi de kiracılarda sıkıntıda. Bu yüzden AVM’lerde kiralar ödenmiyor. Mahkeme yoluyla çözüme gidiyorlar. Yönetmeliği çıkarak hükümet, yeni bir yönetmelikle veya ek maddelerle, mükerrer maddelerle bu yönetmeliği düzeltmeli ki bu sıkıntılar ortadan kalksın. Yapılacak düzenleme ile döviz çevrilmiş kiralar için belirli fiyat verip, sabit bir rakamda tutulmalıdır” açıklamasında bulundu.

 

Gurbetçi Türkler markalı konuta yöneliyor!

 

Gurbetçi Türkler memleketinden ev alıyor!


Geri Dön