19 / 04 / 2024

Yalova Yürüyen Köşk için UNESCO başvurusu yapılacak!

Yalova Yürüyen Köşk için UNESCO başvurusu yapılacak!

Yalova Belediyesi, “Yürüyen Köşk”ün, Dünya Mirası Listesi’ne alınması için UNESCO’ya başvuracak.



Yalova Belediyesi, “Yürüyen Köşk”ün, Dünya Mirası Listesi’ne alınması için UNESCO’ya başvuracak.


Yalova Belediyesi, Atatürk’ün bir çınar dalının kesilmemesi için yerini değiştirttiği “Yürüyen Köşk”ün, Dünya Mirası Listesi’ne alınması için UNESCO’ya başvuracak. 1930 yılında raylar üzerinde kaydırılarak tarihe geçen köşk, dünyanın kültürel mirasları arasında girmeye hazırlanıyor. Yalova Belediyesi, 2016 yılında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan UNESCO toplantısında aday gösterilecek Yürüyen Köşk için çalışmaları tamamlayıp şubat ayına kadar başvuruda bulunacak. 


Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Acar, İstanbul’da gerçekleşecek UNESCO toplantısında, Yürüyen Köşk’ün Dünya Miras Listesi’ne alınması için başvuruda bulunacaklarını söyledi. Acar, “Biz bu toplantıda Yürüyen Köşk’ü ‘dünya mirası’ olarak kabul ettirmeye çalışacağız. İki tane sanat tarihçisi arkadaşımızın çalışmasının yanı sıra eski müsteşarlarımızdan emekli Büyükelçi Metin Erdoğan da bu konuya ilgi gösteriyor. Kurum olarak UNESCO’ya başvurmamız lazım. Bizim bu konuda dosyamız hazır. En geç şubat ayı içerisinde dosyamızı teslim edeceğiz” dedi. 


Yürüyen Köşk’ün oldukça özgün ve orijinal bir yapı olduğunun altını çizen Acar, “Atatürk’ün bu köşkü dünyada raylar üzerinde kaydırılan tek yapı olma özelliğini taşıyor. Atatürk’ün Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında önemli kararları aldığı Yürüyen Köşk'te Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi eşyaları bulunuyor. Bu tarihi yapıyı yılda 30 bin kişi geziyor. Atatürk’ün dalını kesmemek için köşkü yürüttüğü çınar ağacının yaşı ise 390 olarak tespit edildi. Ağaç son derece sağlıklı durumda” diye konuştu.


Dünya


Geri Dön