19 / 04 / 2024

Myrleia Antik Kenti'ne yapılan AVM için imar başvurusu!

Myrleia Antik Kenti'ne yapılan AVM için imar başvurusu!

Bursa’da Myrleia Antik Kenti üzerinde inşa edilen AVM için imar başvurusu yapıldı. Yargı süreci devam eden bölge için kamulaştırma isteniyor. 



Bursa’da Myrleia Antik Kenti üzerinde inşa edilen AVM için imar başvurusu yapıldı. Yargı süreci devam eden AVM'nin sahibi Özdilek, imar barışından yararlanmak için ‘yapı kayıt belgesi’ aldı. 

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, duruma tepki göstererek “Antik kentin bulunduğu bölge için kamulaştırma kararı aldık.  Bu tarihsel değere hep birlikte sahip çıkacağız'' açıklamasında bulundu.

Uludağ Üniversitesi Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na bölgenin, 1. derece sit alanı ilan edilmesini önerdi. Koruma Kurulu, öneri üzerine bölgede incelerde bulundu. Kurul, tarihi limanı 3. derece arkeolojik sit alanı ilan etti. 

Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi, 2012 yılında inşaat ruhsatı alarak bölgede AVM inşaatına başladı. İnşaat çalışmalarında antik kentin temellerine rastlanınca ‘koruma uygulama’ projesi hazırlandı. Koruma uygulama projesinin Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanması üzerine inşaat devam etti.

Hürriyet Gazetesi'nden İdris Emen'in haberine göre, AVM inşatıyla ilgili bölge halkı Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na itirazda bulundu. Antik kent üzerine yapılan AVM ile ilgili dava devam ederken, 2016 yılında  Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi Mudanya’da olan AVM’sini Özdilek Alışveriş Merkezleri Tekstil Sanayi Anonim Şirketi’ne sattı. 

Özdilek AVM Tekstil Sanayi Anonim Şirketi, yargı süreci sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde başlatılan imar barışından yararlanmak için girişim başlattı. Firma tarafından AVM için 6 Haziran’da ‘yapı kayıt belgesi’ alınarak Mudanya Belediyesi’ne gönderildi.

Mudanya Belediyesi Başkanı Hayri Türkyılmaz ise, “AVM’nin bulunduğu arazi ile belediye arazisinin takas edilmesi için şirket yetkililerine teklifte bulunduk. Ancak uzlaşamadık. Antik kentin bulunduğu bölge için kamulaştırma kararı aldık. Bu tarihsel değere hep birlikte sahip çıkacağız” açıklamasında bulundu.


Geri Dön