29 / 03 / 2024

Yalova'da inşaat ruhsatlarının yüzde 11'i dönüşüm kapsamında!

Yalova'da inşaat ruhsatlarının yüzde 11'i dönüşüm kapsamında!

Yalova'da yürütülen çalışmalarda alınan inşaat ruhsatlarının istatistiksel verilerini ortaya koyan Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2016 yılında alınan inşaat ruhsatlarının yüzde 11 'inin kentsel dönüşüm kapsamında alındığını açıkladı.



Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi haklıdaki kanun kapsamında Yalova'da yürütülen çalışmalarda alınan inşaat ruhsatlarının istatistikselik verilerini ortaya koyan Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2016 yılında alınan inşaat ruhsatlarının %11 'inin kentsel dönüşüm kapsamında alındığını açıkladı. 


Yalova'da dört yıldır sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarında alınan inşaat ruhsatlarını inceleyen İl Müdürlüğü, "Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce verilen izindir. 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. Gerekli belgeler belediyelere veya valiliklere verilerek Yapı ruhsatı alınabilmektedir. Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemekgfnacıyla 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında kanun 31.5.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yapı Ruhsatı alan binaların bir kısmı bu kanun çerçevesinde yenilenmektedir. Binanın yıkılıp arsa haline gelmesinden sonra malikler toplantıya çağrılır ve 3 te 2 çoğunluk esas alınarak kararlar alınır ve tutanağa bağlanır. Sonrasında yapı ruhsatı için başvurulur. Yalova ili genelinde bir çalışma yaparak 2013, 2014, 2015, 2016 yıllarında ay ay yapı ruhsatı alan binaların yüzde kaçının 6306 sayılı Kanun kapsamında ruhsat aldığını, yine Kanun kapsamında ruhsat alan binaların Yalova genelinde yapı ruhsatı alan binalara oranının ne olduğu belirlemek için bir çalışma yaptık. 2013 yılında %2.1- 2014 yılında %11.3- 2015 yılında %13.1- 2016 yılının ilk beş ayında % 11.1 genel toplamda ise %9.7oranındadır" açıklamasında bulundu. 


Yalova


Geri Dön