28 / 03 / 2024

Yapı denetiminde 'kura' dönemi!

Yapı denetiminde 'kura' dönemi!

Müteahhitler bugüne kadar yaptıkları işleri denetleyecek firmaları, parasını kendileri ödeyip seçiyordu. Yeni yıldan itibaren şirketler artık kura ile belirlenecek.



İnşaat sektöründe faaliyet gösteren müteahhitler bugüne kadar yaptıkları işleri denetleyecek firmaları, parasını kendileri ödeyip seçiyordu. Yeni yıldan itibaren itibaren şirketler artık kura ile belirlenecek.

Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Türkiye'de yapı denetim sistemi 1 Ocak'tan itibaren değişiyor. Müteahhitlerin yapıları denetleyecek firmaları kendilerinin seçmesi ve parasını ödemesi sistemi yerini kura sistemine bırakacak.

Eş zamanlı olarak, betonun kalitesinin elektronik ortamda test edilebilmesi için betonların içine çip yerleştirilecek. Mayıs ayında çıkan torba yasada yer alan düzenleme uyarınca, yeni yılla beraber, yapı denetim firmaları projelere merkezi sistemden kura ile atanacak. 

Denetçi firmalar, müteahhitlerin ayağına gidiyor

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, yapı denetim sisteminin mevzuattan kaynaklanan sorunlar sebebiyle sağlıklı işlemediğini, denetçi firmaların müteahhitlerin ayağına giderek "sizi denetlemek istiyorum" diyerek iş istediklerini anlattı. Para alınan yerin denetlenmesinin sıkıntı yarattığını söyleyen Şahin, artık yapı denetim firmalarının kura ile belirleneceği için sistemin daha sağlıklı hale geleceğinin altını çizdi. 

Yapı denetiminde kura dönemi!

Türkiye'de yapı denetim sisteminin 1999 yılındaki Marmara depremiyle yürürlüğe girdiğini hatırlatan Nazmi Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapı denetim sektörünün daha kaliteli ve verimli çalışabilmesi için denetleyen ile denetlenen arasındaki ilişkiyi kestiğini ifade etti. 

Bazı hatalar sebebiyle denetim sisteminin işlevselliğini yitirmeye başladığını söyleyen Şahin, "Yanlış sistemde doğru çözüm üretmek de çok zordu. Yaklaşık 18 Yıldır yapı Denetim firmaları, Kamu adına denetim yapacağı, denetleyeceği inşaatları, kişilerin ayaklarına giderek sizi denetlemek istiyorum diye iş istiyordu. Sizce böyle bir denetimin sağlıklı olması mümkün müdür" açıklamasında bulundu.

1 Ocak'tan itibaren yürürlükte

11 Mayıs 2018 tarihli torba yasa ile yapı denetim sisteminde yapı sahipleri ile yapı denetçilerini birbirinden ayıran düzenleme yapılarak, denetçinin müteahhit tarafından seçiminin önüne geçildiğini söyleyen Nazmi Şahin, bu hükmün 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.

Kuraya herkes eşit şekilde katılacak

İllerde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşlarının her bir yapı grubu için puanı sıfır kabul edilerek, noter huzurunda çekilecek kura ile sıralanacağını ifade eden Şahin, hizmet bedelinin sabitlenmesi ile geçmişte yaşanan problemlerin önleneceğini kaydetti.

Yeni dönemde yapı denetim firmalarının denetleyebileceği alan büyüklüklerine ilişkin de sınırlama getirildiğini söyleyen Şahin, artık yardımcı denetim elemanlarının da mimar ve mühendislerle birlikte müteselsilen sorumlu olacaklarını belirtti.


Geri Dön