26 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesi alan binalar için yıkım kararı verilmesi TBMM'de!

Yapı kayıt belgesi alan binalar için yıkım kararı verilmesi TBMM'de!

İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alan bazı binalar için yıkım kararı verilmesi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Nuhoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alan bazı binalar için yıkım kararı verilmesine ilişkin soru önergesi verdi. Nuhoğlu, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Nuhoğlu, ''Aşağıda belirtilen sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Nuhoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''7143 sayılı Kanunun 16'nci maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen geçici 16'ncı madde ile afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması, böylece bu yapıların yıktırılıp yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar yapı sahipleri ile idareler arasında imar mevzuatından kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılması ve barışının sağlanması amacıyla yapılan düzenleme 11/05/2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 
Bu düzenlemeyle vatandaşlarımız devletine güvenip 7.374.749 adet bağımsız bölüm için müracaatlarda bulunarak Yapı Kayıt Bedeli olarak toplamda 25 Milyar TL'nin üzerinde ödeme yapmıştır. Ancak geçen süre zarfında yapılan müracaatlarda iptallerin olduğu, imar barışı yaptığı halde Belediyeler, İl Özel İdareleri, İl, İlçe Tarım Müdürlüklerince para cezaları kesildiği, Yapı Kayıt Belgesi aldıkları binalara yıkım kararları verilip yıkımının gerçekleştirildiği, su ve elektriklerin kesildiği ifade edilmektedir.''

Yapı kayıt belgesi alan binalar için yıkım kararı verilmesi TBMM de!

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu'nun soruları:
1) Kanun kapsamında yapılan müracaatlardan iptal edilenlerin sayısı kaçtır? İptal gerekçeleri nedir?

2) Müracaatı kabul edildiği halde yıkım kararı verilen yapı var mıdır? Var ise gerekçesi nedir ve yıkımı gerçekleştirilen yapı sayısı kaçtır?

3) Başvurusu kabul edildiği halde vatandaşlara kamu kurumlarınca para cezası kesildiği doğru mudur? Doğru ise vatandaşın imar barışı için müracaat etmesinin kendisine ne faydası olmuştur?

4) Yapı Kayıt Belgesi alındığı halde bu tür mağduriyetlerle karşılaşan vatandaşların sorunlarının giderilmesi için herhangi bir yasal düzenleme düşünülmekte midir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön