25 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesinde kaçak yapı ayrıntısı!

Yapı kayıt belgesinde kaçak yapı ayrıntısı!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 92 evli siteden daire aldığını belirten okuyucu sitede sığınakların mesken yapıldığını, imar affına başvurulduğunu ve kat mülkiyeti kurma yolunun açıldığını belirtti. Okuyucu bunların mümkün olup olmadığını sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 92 evli siteden daire aldığını belirten okuyucu siteyi kooperatifin yaptığını ancak proje ve ruhsat olmadığını aktardı. Ev sahibi olduktan sonra kooperatifi kuranın da inşaatı yapanın da siteyi yönetenlerin de aynı kişiler olduğunu öğrendiğini dile getiren okuyucu 2016 yılında site yönetimine seçildiğini söyledi. Okuyucu, sitede hukuk dışı birçok şey olduğunu söyledi.Sığınakların mesken yapıldığını, imar affına başvurulduğunu ve kat mülkiyeti kurma yolunun açıldığını söyleyen okuyucu bunlar mümkün olur mu diye sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Yapı kayıt belgesinde kaçak yapı ayrıntısı!

Okuyucu olaya yalnızca kat mülkiyetine geçilir mi geçilmez mi diye bakarsa olay basitleşir. Ancak yaygın tabir ile site dediği yapıların ismi de gecekondu. Satın aldığını sandığı ev ise onun müstakilen sahip olduğu bir ev değil. Bu ev 92 kişinin. Kendisinin yönetime geldiğini belirtiyor ya ancak yönetim falan da bulunmuyor. 

Zira kat mülkiyeti yok. Kat mülkiyeti bulunmayan sitelerde ya da binalarda yönetim de olmaz. İmar affına başvuruda bulunup yapı kayıt belgesi almışlar. Siteyi kaçak göçek inşa edenler de seviniyor, kat mülkiyetini kuracakları için. Ancak kuramayacaklar.

***

Yapı kayıt belgesinde kaçak yapı ayrıntısı!

İmar affına başvuru yapmak kat mülkiyeti kurma iznini sağlamıyor. Fakat binalardaki kaçak alanların yıktırılmasını engelliyor. Okuyucunun sitesindeki tüm şeyler de kaçak. Bu nedenle binaların yıkılıp yerle bir edilmesini engeller. Yoksa binalar yapı kayıt belgesi ile yasallaşmaz. Yalnızca bu hali ile kullanılır. Bu sebeple okuyucunun sitesinde bugünkü hali ile kat mülkiyeti kurulması mümkün değil. 

Yani sorun büyük ve basit değil. Tasdikli proje, projeye uygun inşaat, iskan izni, 92 kişinin imzalayacağı yönetim planı gerekiyor. Yapı kayıt belgesi bunların hiçbiri için izin verileceği anlamına gelmiyor. Bunlarla mücadelede öyle kısa zamanda sonuç alma imkanı da bulunmuyor. 

Torba yasa imar barışı mağdurlarına umut oldu!


Geri Dön