25 / 04 / 2024

Yapı Merkezi, Tanzanya’da dev projenin temelini attı!

Yapı Merkezi, Tanzanya’da dev projenin temelini attı!

Tanzanya'nın başkenti Dodoma’da Morogoro-Makutupora demir yolu hattı için temel atma töreni gerçekleştirildi. Yapı Merkezi, Tanzanya’da dev projenin temelini attı.



Başkent Dodoma’daki Ihumwa tren istasyonunda gerçekleştirilen temel atma törenine  Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, Başbakan Kassim Majaliwa, Ulaştırma, Bayındırlık ve Haberleşme Bakanı Makame Mbarawa, Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu ve Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu katılım gösterdiler. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, temel atma töreninde açıklamalar yapan Devlet Başkanı Magufuli, tıpkı ilk kısmı gibi şimdi de projenin ikinci kısmının temel atma törenine katıldığını söyledi. 

Proje sayesinde doğrudan 30 bin kişinin istihdam edileceğini ve yan işlerle bilikte 600 bin kişinin geçimine katkıda bulanacağını da sözlerinde ifaede eden Magufuli, bu projenin Tanzanyalıların geleceği olduğunu vurguladı. 

 Büyükelçi Davutoğlu ise dünyada demiryolu inşa şirketleri arasında ilk 10 sırada yer aldığını belirtti. 

“Bu projeyle Tanzanya’nın rüyası bir gerçek olacak.” diyen Davutoğlu, hattın bölge ülkelerinin ve Tanzanya’nın ekonomik gelişmesine büyük katkıda bulanacağını kaydetti. 

Tanzanya’nın planladığı Darüsselam-Mwanza arasındaki 1.224 km uzunluğunda yüksek kapasiteli demiryolu yatırımı 5 aşamadan meydana geliyor. İlk önce 1,2 milyar dolarlık Darüsselam-Morogoro hattının ihalesini alan ve inşasına başlayan Yapı Merkezi, 1.9 milyar dolarlık Morogoro-Makutupora hattıyla birlikte ülkede toplam 3.1 milyar dolarlık iş üslendi.

Anahtar teslim proje, 36 ay sürecek
Anahtar teslim olarak inşa edilecek proje kapsamında demiryolunun tüm tasarım işleri, altyapı inşaat işleri, ray döşeme, sinyalizasyon, haberleşme sistemleri, yedek parça temini, elektrifikasyon ve personel eğitimi de Yapı Merkezi tarafından gerçekleştirilecek. 

Projede yaklaşık 50 milyon metreküplük kazı ve dolgu işi yapılacak. Yapı Merkezi tarafından 36 ayda tamamlanacak projede ayrıca 2.250 metre uzunluğunda 46 adet köprü, 1.250 metre uzunluğunda 30 adet altgeçit, 1.142 metre uzunluğunda 34 adet üstgeçit, 2.700 metre uzunluğunda 4 adet tünel, 217 metre uzunluğunda 8 adet hayvan geçidi, 500’den fazla menfez, 8 adet istasyon ile atölye ve depo alanları da yapılacak.

Yapı Merkezi 3 kıtada 3.600 km demiryolu inşa etti
1965 yılında kurulan Yapı Merkezi, taşımacılık, altyapı ve genel müteahhitlik alanlarında global bir öncü olmuştur. 2017 yılı sonu itibariyle 3 kıtada 3.600 kilometre demiryolu ve 51 raylı sistem projesini başarıyla tamamlayan firma dünyada günde 3,5 milyondan fazla yolcunun güvenle taşınmasını sağlamıştır.


Geri Dön