28 / 03 / 2024

Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması yönetmeliğinde değişiklik yapıldı!

Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması yönetmeliğinde değişiklik yapıldı!

Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Buna göre, yapı kooperatifleri artık ancak kurumlar vergisinden muafiyet koşullarını sağlamaları halinde geçici yetki belgesi alabilecek...



Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 9 olan yetki belge grubu sayısı ara sınıflar oluşturularak 15'e yükseltildi. Sadece yapım işlerine ait ciro sunulması durumunda, alınmak istenilen grup için gerekli iş hacminin yüzde 80'inin son üç yıl sunuldu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; yetki belgelerinin geçerlilik süresi, iş deneyim belgesi geçerlilik süresine bağlı olarak asgari 3 yıl olacak şekilde değiştirildi. 

Ticari ortaklıklarda yetki belge grup tayininde pilot ortağın asgari yüzde 60 iş deneyimi, diğer ortakların da yüzde 25 iş deneyimi sağlaması kuralı getirildi.

Kat karşılığı veya arsa karşılığı işlerin "iş deneyim tutarları"nın yüzde 25 fazlasıyla dikkate alınacak. 

Noter onaylı sözleşmesi olmadığı için EKAP kaydı yaptırılamayan kat karşılığı veya arsa karşılığı işlerin yapı kullanma izin belgesinin 6 ay süreyle "iş deneyim belgesi" olarak kullanılması fırsatı sunuldu. 

Yönetmelik öncesi noter onaylı sözleşme yapanların muafiyet hakkı ise 6 ay daha uzatıldı.

Geçici yetki belgesi uygulaması sanayi sitesi yapı kooperatifleri, endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılacak yapılar ile 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında proje bazında destek alan işler için genişletildi.

Danıştay kararı kapsamında, yetki belgesi numarası başvurularında "konkordato ilan eden ve işlerini askıya alan"lara yönelik kısıtlama da sona erdi. 

Değişiklik kapsamında, yapı kooperatifleri artık ancak kurumlar vergisinden muafiyet şartlarını sağlamaları halinde geçici yetki belgesi alabilecek. 

6306 sayılı Kanun veya 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmek üzere kamu tüzel kişileri tarafından kurulan ticari kurum ve kuruluşlar geçici yetki belge numarası verilerek yeterlik sisteminden muaf tutulacak. 6362 sayılı SPK Kanunu'na tabi olup ortaklarından en az biri yüzde 20 oranında iştirak eden kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde tüzel kişi olan kuruluşlar yeterlilik sisteminden muaf sayılacak.

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Müteahhitlik şartları değişti!

 


Geri Dön