20 / 04 / 2024

Yapı sektörünün ilk sosyal+ platformu yayında!

Yapı sektörünün ilk sosyal+ platformu yayında!

Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için yapı sektörünün ilk sosyal+ platformu Woow!App kurucusu Bora Yiğit Şentürk ile uygulamayı ve yapı sektörünü masaya yatırdı. 



Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için yapı sektörünün ilk sosyal+ platformu Woow!App kurucusu Bora Yiğit Şentürk ile uygulamayı ve yapı sektörünü masaya yatırdı.

Bora Yiğit Şentürk, sektör profesyonelleri ile son kullanıcıları buluşturmayı planlayan Woow!App isimli sosyal+ platform uygulamalarını anlattı. 

Yapı sektörünün ilk sosyal+ platformu yayında!

Woow!App’i kurarken sizi bu girişimi hayata geçirmeye motive eden noktalar nelerdi?

İnşaat mühendisiyim ve 2016 yılından beri yapı sektöründe teknoloji girişimcisiyim. Woow!App’in kurucu ortaklarından biriyim. Woow!App’i yaşadığı çevreyi geliştirmek, güzelleştirmek isteyenlerin, sektör profesyonelleri ve markalarla bir araya gelebileceği bir sosyal+ platform olarak tanımlayabilirim.

Bu alanda bir ürün geliştirmeden önce uzun süre pazar araştırmaları yaptık, gördüğümüz ana problemlerden biri genel kitlelere hitap eden sosyal platformların hedef odaklı kullanıma pek uygun olmayışıydı. Biz de ürünümüzü son dönemlerde dünyada da yükselişe geçen sosyal+ platform olarak tanımlamayı tercih ettik. Burada ‘sosyal+ platform’a bir parantez açmak gerekirse, sosyal dinamikleri kullanarak insanları ilgi alanlarına özel içerikler ve kullanıcılarla buluşturan, ilgili alana yönelik kullanıcı ihtiyaçlarını gözeterek o doğrultuda özellikler sunan platformlar diyebiliriz. Biz de Woow!App’te mimari ve tasarım alanında, kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak teknolojiler geliştiriyoruz ve bu teknolojileri sosyal platforma entegre ederek uygulamamızı bir sosyal platformdan öteye taşıyoruz.

Ekip olarak yapı sektörünün, bilişim teknolojileri ile desteklenmesi konusunda uzun zamandır çalışıyoruz. Son kullanıcıların da sektörün paydaşlarından biri olarak dahil olabileceği bir platform oluşturma düşüncesi bizi cezbetti ve sektör profesyonellerine yeni alanlar açmak; değişimi, dönüşümü destekleyici teknolojiler üretmek ana motivasyon kaynaklarımızdan biri oldu.

Yapı sektörünün ilk sosyal+ platformu yayında!

Sunduğunuz hizmetlerin detaylarından bahseder misiniz? Woow!App hangi alanlarda fayda sağlayacak?

Woow!App’in ilk sürümü iOS ve Android uygulama marketlerinde yayınlandı. Kullanıcılarımızın temel sosyal etkileşimlere geçebileceği, beğendiği tasarımları biriktirerek kendisine bir koleksiyon oluşturabileceği bir versiyon. Bu versiyon ile öncelikli amacımız kullanıcılarımızı Woow! platformuna adapte etmek ve ilgi alanlarına göre sektör profesyonelleri ve markalarla etkileşime geçmelerini sağlamak.

Ardından hızlıca ürün sağlayıcıların ürünlerini listelemeleri ve görsel olarak tasarımlar üzerinde etiketlenmesini sağlayacak özelliği geliştirmeyi planlıyoruz. Bununla birlikte bir yandan da hizmet sağlayıcıların online danışmanlık verebilecekleri ‘paylaşımlı koleksiyonlar’ ve chat özellikleri devreye alacağız.

Son kullanıcılar tarafında ise satın alma deneyimini farklı bir noktaya taşıyacak AR/VR teknolojilerinin alt yapısı hazırlanıyor. Woow!App sayesinde kullanıcılar alacakları ürünleri, karar vermeden önce gerçeğe en yakın şekilde deneyimleyebilecekler ve AR/VR destekli online danışmanlık alabilecekler.

Yapı sektöründe dijitalleşme süreci teoride ve uygulamada nasıl bir gelişim gösteriyor? Farklılaşan durumlar sektörü nasıl etkiliyor?

Yapı sektörü bu sürece en erken başlayan sektörlerden biri olmasına rağmen şu anda dijitalleşmeyi en az entegre etmiş sektörlerden biri olarak göze çarpıyor. Bence çok farklı yapıdaki ekiplerin, bu denli büyük organizasyonları oluşturması dönüşümü yavaşlatıyor. Dolayısıyla teoride çalışacağı öngörülen birçok ürün ekiplerin teknoloji kullanımı farklılıkları nedeniyle pazarda karşılığını ne yazık ki bulamıyor. Eminim girişimciler bu sorunu fark ediyor ve bu sorunu da çözecek ürünler geliştiriyorlar.

Ancak bu denli büyük organizasyonların dönüşümü doğal olarak 10-15 kişilik ekiplerin dönüşümü ile aynı hızda olmuyor. Yapı sektöründe dönüşüme inanan firmaların bu sürece en verimli şekilde adapte olmalarının yolu bunun orta vadeli bir yatırım olduğunu unutmamalarından geçiyor bence.

Eğer yapı sektörü olarak kendi içimizden çıkacak girişimleri desteklemez ve vizyonumuzu bugün yerine yarını düşünerek belirlemezsek, gidişatı yarını düşünenleri destekleyenler belirleyecekler.

Geçmişte sadece kısa süreli ev kiraladığımız bir uygulama bugün dünyanın her yerinde kurduğu platforma uygun yapılar üretmeye başlayan bir yapı sektörü oyuncusuna dönüşüyor.

Yapı sektörünün ilk sosyal+ platformu yayında!

Girişimcilik ekosisteminde girişimcilerin temel ilkeleri ne olmalı? Girişimci olmayı hedefleyen yapı sektörünün aktörlerine ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

Benim 5 senelik maceramdan öğrendiklerim, girişimcilik meslek ya da yapılan işten ziyade bir karakter, bir kere sınırsız bir iç motivasyon kaynağınız olmalı, çok kez hayalleriniz suya düşecek ve yalnız kalacaksınız, plan yapın ama gerçekleşmeyeceğini bilin, plan yapma sürecinin kendisi yaptığınız plandan daha çok işinize yarayacak, son olarak tanıdığım iyi bir girişimci arkadaşımdan alıntı yapacağım: “Girişimcilik her gün roller coaster’a binmek gibi, sürekli bir iniş çıkış halindesiniz. Bu tempoya hazır olun.”

Sanal gerçekliğin inşaat sektöründeki yeri!


Geri Dön