26 / 04 / 2024

Yapı üretim sektörü yeniden düzenlenmeli!

Yapı üretim sektörü yeniden düzenlenmeli!

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, deprem konusunda uyardı. Alan, ''Türkiye’nin jeolojik yapısının bilinerek yapı üretim sektörünün yeniden düzenlenmesi gerekiyor'' dedi.



Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Türkiye’nin aktif tektonik bir kuşak üzerinde bulunduğunu belirterek, meydana gelen depremlerin devam etmesini beklediğini söyledi. Gerekli önlemlerin acil şekilde alınması gerektiğini vurgulayan Alan, ‘’Bizim burada yıllardır ifade ettiğimiz tehlikenin önceden görülerek, Türkiye’nin bu riskli jeolojik yapısının bilinerek yapı üretim sektörünün yeniden düzenlenmesini söyledik’’ dedi.


İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’nde katıldığı bir toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, olası depremlere karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.


Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu dile getiren Alan, ‘’Depremlere hazır hale gelmemiz için afet risklerini doğru tespit etmemiz ve buna karşı önlemleri almamız lazım. Gerekli önlemler alınırsa can ve mal kaybı olmaz’’ dedi.


Deprem riski devam ediyor


Çanakkale ve Adıyaman’ın Samsat ilçesinde meydana gelen depremleri hatırlatan Alan, ‘’Türkiye aktif tektonik bir kuşak üzerinde yer alıyor ve bu depremlerde devam edecek. Bizim burada yıllardır ifade ettiğimiz tehlikenin önceden görülerek, Türkiye’nin bu riskli jeolojik yapısının bilinerek yapı üretim sektörünün yeniden düzenlenmesini söyledik. Denetimin mutlaka zorunlu halde yapılmasını söylüyoruz. İmar Kanununun afet sistemini önleyecek veya yapılaşma sisteminin bunu baz alarak gerçekleştirmesini arzu ediyoruz. Çanakkale depreminde ilk tespitlere göre 5.4 olmasına rağmen beş yüzün üzerinde konutun ağır hasar gördüğü bine yakın konutun orta ve düşük hasarlı olduğu, 750’ye yakın ailenin konteynırlarda yaşadığını biliyoruz’’ ifadelerini kullandı.


Yapı denetime dikkat çekti


Yapı denetim sisteminin işler bir şekilde yürütülmesi gerektiğini de vurgulayan Alan, ‘’Yapı denetim sistemi özellikle Marmara depreminden sonra geldi ve bu sistemin de doğru çalışmadığını artık hükümet de kabul ediyor. Bu sistemin geliştirilerek dönüştürülmesi gerekiyor. Tüm bu yapılanmalar olmadan büyüklükleri düşük olan depremlerde dahi ağır risklerle karşılaşabiliyoruz’’ şeklinde konuştu. 



Edirne Yenigün 


Geri Dön