17 / 04 / 2024

Yapıda çözüm ve tasarım kadar koruma ve bakım da önemli!

Yapıda çözüm ve tasarım kadar koruma ve bakım da önemli!

Baumit Ürün Müdürü Hasan İnan Yeter, yapıda çözüm ve tasarım kadar koruma ve bakım da önemli şeklinde açıklama yaptı.



“Tüm insanlar,  güzel, sağlıklı, güvenli ve enerji tasarruflu yapılarda yaşama imkanına sahip olmalı.” Robert Scihmit Baumit Türkiye Ürün Müdürü Hasan İnan Yeter, bünyesinde bulundukları Schmit Industrie Holding sahibi Robert Schmit’in sözünden yola çıkarak uzun ömürlü ve sağlıklı ürünlerin önemine değindi. 


Özellikle deprem bölgesinde bulunan bir ülkede bu konuya daha dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Yeter, şöyle dedi: “İnsanoğlu tarihsel süreç içerisinde soğuktan, sıcaktan ve çeşitli tehlikelerden korunmak için  değişik barınaklar yaptılar. Tarihten bugüne gelinen noktada modern dünyada toplu yaşam alanları oluşturmak için çok katlı yapılar inşa ediyoruz. Geçmişte kullanılan kısa ömürlü ve dayanıksız malzemeler ise birçok yönüyle daha dayanıklı, uzun ömürlü ve sağlıklı malzemelerle yer değiştiriyor. Günümüzde, performans ölçüm ve belirleme için gelişmiş ürün ve uygulama standartları kullanılıyor. Yapılarda standartlara göre üretilmiş, kaliteli, gelişmiş malzemelerin kullanımı son derece önemli.

Çünkü yaşanan doğal afetler ve yıpratıcı doğal kaynaklar (güneş, yağmur, rüzgar vb.) nedeni ile yapılarımız ve yapı bileşenlerimiz zarar görüyor. Yapılarımızda oluşan hasarlar maddi hasarlardan can kaybına varacak boyutlara kadar ulaşabiliyor. Türkiye olarak pek çok kez, en son 1999 yılında yaşadığımız depremde, binlerce canımızı kaybederek yapılarımızda estetik kaygılardan daha ileri boyutta güvenli yapılar teşkil etmemiz gerekliliğini idrak ettik.  17 Ağustos depremi ile yapı yönetmeliğimizi değiştirdik, yapıda kullanılan ürünler ile ilgili Avrupa normlarını takip edip uyumlaştırarak ülkemizde kullanılır hale getirmeye başladık. Yapılan bu olumlu çalışmaların sağlıklı işlemesi, devamlılığın sağlanabilmesi için denetimlerin de sıkı bir şekilde sürdürülüyor olması lazım.”


Çözümler ve tasarım kadar koruma ve bakım da son derece önemli!

Ürünlerin seçimi kadar uygulama ve bakım konusuna da değinen Hasan İnan Yeter, “Yapı statiği için çözümler ve tasarım ne kadar önemli ise yapılan uygulamaların gerçek ömrü uzunluğunda kullanılabilmesi koruma ve bakım da önem taşıyor. Örneğin, korozyon etkisi özellikle denize yakın bölgeler için aktif su ile temasının ötesinde, havada bulunan iyonların beton tarafından emilimi ile bile mümkün. Bu nedenle yapı kabuğunu bir zırh gibi saran dış cephe ısı yalıtım sistemleri, korozyona karşı da yapılarımızı korumaktadır. Çift komponentli su yalıtım ürünleri ile ıslak hacimlerdeki sızdırmazlıklar kontrol altına alınmaktadır. Nefes alabilme kabiliyeti yüksek dış cephe ısı yalıtım sistemleri ve makineli sıvalar ile nem ve küften uzak sağlıklı ve konforlu yaşam alanları oluşturulabilmektedir” dedi.



Geri Dön