20 / 04 / 2024

Yasal mirasçı mirastan nasıl yoksun bırakılır?

Yasal mirasçı mirastan nasıl yoksun bırakılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''muris muvazaası'' konulu soruyu yanıtladı.



Bir kişinin hayatta eşi, çocuğu, ana-babası yok. Mirasçıları bir kardeşi ile hayatta olmayan kardeşinin çocuğu. Bu kişi kardeşinin çocuğu yani yeğeni ile ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapıyor. Bu durumda muris muvazaasından bahsedilebilir mi? ● R.H. 


Muris muvazaası, kısaca yasal mirasçılardan miras kaçırmak için yapılan muvazaalı işlemdir. Böyle bir işlem gerçekleştirildiğinde yasal mirasçılar mirastan mahrum bırakılır ancak yapılan işlem de gerçek iradeyi göstermez.


Buradaki amaç sadece mirasçıyı mahrum bırakmaktır. Bunun dışında iyi niyetle yapılan işlemler için mahfuz hisseli mirasçılar mahfuz hisselerini talep edebilir.


Okuyucumun verdiği aile tablosunda mahfuz hisseli mirasçı yok. Zira kardeşler birbirinin mirasçısı olur ama mahfuz hisseleri yoktur. Yani biri kardeşini mirasından mahrum etmek isterse çok kolaydır.


Vasiyetname ile malvarlığını ölümünden sonra istediği kişi veya kuruma bırakabilir. Sağ kalan kardeş de şekil şartlarına itiraz dışında mirastan pay talep edemez.


DELİLLER DEĞERLENDİRİLİR 


Okuyucumun anlattığı olayda ise miras bırakacak olan yeğeni ile ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapmış. Şayet gerçek amaç kardeşi mirastan mahrum bırakmak olsaydı vasiyetname yaparak da bunu sağlayabilirdi. Buradan anlaşılan kendisinin de bakıma muhtaç olduğu ve ölümünden sonra malvarlığının yeğenine geçmesi şartı ile kendisine bakılacağı hususu.


Bu durumda muris muvazaasını ileri sürme halinde bir sonuç alınamayacağı görüşündeyim. Ancak okuyucularım verdiğim bu yanıtları kesin yargı kararı gibi algılamamalılar. Bu sadece bana verilen kısa bilgiler ışığında olayla ilgili bilgidir, nihai karar değildir. Konu mahkemeye yansıdığında elbette yasal deliller değerlendirilerek nihai karar verilir.



Posta / Tamer HEPER 


Geri Dön