16 / 04 / 2024

Yassıada'da inşaatın yüzde 80'i tamam!

Yassıada'da inşaatın yüzde 80'i tamam!

Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda geçen yıl başlatılan imar çalışmaları, tüm hızıyla sürüyor. Kaba inşaatların yüzde 80'inin tamamlandığı adada, doğal dokunun artırılması için çok sayıda ağaç ve bitki türü dikilecek.



İsmi "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak değiştirilen, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin simgesi Yassıada'da geçen yıl başlatılan imar çalışmaları hızla devam ediyor.


Kaba inşaatların yüzde 80'inin tamamlandığı adada, doğal dokunun artırılması için çok sayıda ağaç ve bitki türü dikilecek. 


AA muhabirlerinin proje yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türk siyasi tarihinde derin izler bırakan, Demokrat Partililerin yargılandığı ve dönemin başbakanı Adnan Menderes'in idam edildiği Yassıada'daki imar çalışmaları, "Demokrasi ve Özgürlük Adası Kültür ve Turizm İnşaatı" adıyla yürütülüyor. 


Kültür ve Turizm Bakanlığına ait, yap-işlet-devret modeliyle yatırımı ve işletmesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı Gümrük ve Turizm İşletmeleri Şirketince üstlenilen çalışmalar, Mesa Holding'in taahhüt projeleri arasında yer alıyor.


Çalışmalar, Yassıada'da 103 bin 750 metrekarede gerçekleştiriliyor. Bunun 61 bin 847 metrekaresi, kullanım alanı olarak düzenleniyor. 


- Kaba inşaatların yüzde 80'i tamamlandı

Yassıada projesinde temel, geçen yıl 14 Mayıs'ta törenle atıldı. Adada ilk etaptaki yıkımların bitmesinin ardından başlayan kaba inşaatların yüzde 80'i tamamlandı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı listesinde, adada 35 bina ve 1 çeşmeden oluşan yapılardan 5'i tescilli, 3'ü de tescillenecek durumda bulunuyor. Proje çerçevesinde tescilli yapıların, aslına uygun düzenlenmesi planlanıyor. 


Buna göre, bakanlıkça tescillenen spor salonu 27 Mayıs Müzesi, Subay Gazinosu ve yatakhanesi binası "Anı ve Fotoğraf Sergi Salonu" olarak kullanılacak.


Diğer tescilli alanlardan Şeref Salonu ise "Bilgi Edinme-Tanıtım Binası" şeklinde restore edilecek.


Buradaki hücre, şato yapıları ve sarnıç da aslına uygun tescillenmesinin ardından, vatandaşların ziyaretine açılacak.


- 444 yetişkin ağaç dikilecek 

Yassıada'daki diğer 28 yapının yıkılması öngörülüyor. Burada yeni inşa edilecek 21 yapı arasında ise şunlar yer alıyor:


"11 bin 475 metrekarede 500 kişilik Kongre Merkezi, 3 bin 620 metrekarede Demokrasi ve Özgürlük Meydanı ile müze, 22 bin 770 metrekarede 328 yatak kapasiteli otel, 9 bin 66 metrekarede 500 kişilik restoran,14 bin 916 metrekarede  212 personel kapasiteli servis ve hizmet yapıları."


Projeyle, peyzaj çalışmaları kapsamında da 444 yetişkin ağaç dikilecek. Ayrıca 12 bin 912 yer örtücü ve 5 bin 355 çalımsı bitki ile bin 970 sarmaşık dikilerek, adadaki doğal dokunun artırılması sağlanacak.


AA




Haber Yedigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



İsmi "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak değiştirilen, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin simgesi Yassıada'da geçen yıl başlatılan imar çalışmaları hızla devam ediyor. Kaba inşaatların yüzde 80'inin tamamlandığı adada, doğal dokunun artırılması için çok sayıda ağaç ve bitki türü dikilecek. 


Çalışmalar, Yassıada'da 103 bin 750 metrekarede gerçekleştiriliyor. Bunun 61 bin 847 metrekaresi, kullanım alanı olarak düzenleniyor. Yassıada projesinde temel, geçen yıl 14 Mayıs'ta törenle atıldı. Adada ilk etaptaki yıkımların bitmesinin ardından başlayan kaba inşaatların yüzde 80'i tamamlandı. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı listesinde, adada 35 bina ve 1 çeşmeden oluşan yapılardan 5'i tescilli, 3'ü de tescillenecek durumda bulunuyor. Proje çerçevesinde tescilli yapıların, aslına uygun düzenlenmesi planlanıyor. 


Buna göre, bakanlıkça tescillenen spor salonu 27 Mayıs Müzesi, Subay Gazinosu ve yatakhanesi binası "Anı ve Fotoğraf Sergi Salonu" olarak kullanılacak. Diğer tescilli alanlardan Şeref Salonu ise "Bilgi Edinme Tanıtım Binası" şeklinde restore edilecek. Buradaki hücre, şato yapıları ve sarnıç da aslına uygun tescillenmesinin ardından, vatandaşlara sunulacak.



Yedigün


Geri Dön