25 / 04 / 2024

Yatay yapılaşma yayılıyor! Şehirlere 100 yıllık plan hazırlanıyor!

Yatay yapılaşma yayılıyor! Şehirlere 100 yıllık plan hazırlanıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gelecek nesilleri anlayan ve kendini dünyaya anlatan şehirler yapma sorumluluğu ile tüm şehirlerde gelecek 50 ve 100 yılın planlarını hazırlıyor...



İzmir'de yaşanan deprem bir kez daha yatay yapılaşmanın önemine dikkat çekerken, 2021 yılı Türkiye'de yatay mimarinin ödüllendirileceği bir yıl olacak. Yeni Şafak'tan Fazlı Şahan'ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2021 yılında yatay kentleşmeyi benimseyen kentleri belirleyecek ve ödüllendirecek. Ayrıca bu şehirlere "Medeniyetimizi Yaşatan Şehir Beratı ve Özgür Mahalle Sertifikası" verilecek. Yatay mimari için her şehirde pilot bölgeler seçilerek, "insanların canının en yüksek derecedekorunduğu" marka kentler belirlenecek. Yatay kentleşmenin bütün şehirlerde pilot bölgeler seçilerek benimsenmesini sağlama amacıyla başlatılan çalışmaları kapsamında ilk etapta 13 ilde pilot çalışmalar başladı. 

13 İLDE UYGULAMA

Diğer yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 13 şehirde örnek imar planı uygulaması ile belediyelere sunulacak teknik desteğin altyapısını da hazırlıyor. Bu kapsamda ortaya çıkan finansal konuların çözümü için yeni yaklaşımlar benimsenirken, bölge sakinleriyle katılımcılık esaslı çalışmalar yapılıyor. 

Söz konusu süreçte, ilk etapta Amasya, Tekirdağ, Burdur, Kırşehir, Ordu Kahramanmaraş, Sivas, Sinop Karabük, Şanlıurfa, Yalova, Muğla ve Çanakkale'de başlatılan örnek projeler, 2023'e kadar 81 şehre yayılacak.

Kentsel dönüşümde ada bazında çözümler üretilmeli!


Geri Dön