28 / 03 / 2024

Yavuz Selim Madenli: Belgesiz emlakçılık yapılmayacak!

Yavuz Selim Madenli: Belgesiz emlakçılık yapılmayacak!

Mersin Oda Başkanı Yavuz Selim Madenli, düzenleme ile odadan belge almadan emlakçılık yapan kişilere 30 bin lira para cezası ile 2 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini söyledi.



Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, son yıllarda emlakçilik sektöründe yasa dışı çalışanların sayısının artığını söyledi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin de sektöre girmesiyle yasa dişiliğin önü alınmaz hale geldiğini anlatan Madenli, kayıt dışı çalışanların hem sektöre zarar verdiğini hem de vatandaşı mağdur ettiğine vurgu yaptı Madenli, gayrimenkul sektöründe son yıllarda çok sayıda düzenleme yapılmasına rağmen, bu alanın en önemli temsilcileri konumundaki emlakçıların hem hukuki güvencesinin olmadığını hem de bir statüye sahip olamadıklarını dile getirdi. 


YASA ONAYLANDI 

Madenli, Türkiye Tüm Emlakçılar Müşavirliği tarafından hazırlanan ve ülkedeki tüm odalar ile ilgili kurumların onayladığı Emlakçılık Meslek Yasası'nın yasalaşması ile emlakçılık sektöründe yaşanan sorunların çözüleceğini belirterek, ' Yasa çıkmadan önce emlakçilik yapanlar, oda. maliye ve sicil kaydı ile emlakçılar odasından aldıkları kurs belgesi ile son aya ait bir faturayı odaya verdikleri takdirde emlakçilik yapmaya devam edebilecekler" dedi. 



ÜNİVERSİTE MEZUNU ŞARTI ARANACAK 

Yasa çıktıktan sonra, emlakçilik yapmak isteyenler de aranan şartlarla ilgili bilgilerde veren Madenli, "En az 4 yıllık üniversite mezunu olması şartı getirilecek. Eğitim için emlakçılar odasına müracaat edecek ve 1 yıl kurs görecek Bu kursu emlakçılar odasından alması zorunlu. Başka bir merkezde alınan kurslar kabul edilmeyecek. Kursu tamamladıktan sonra lisans sınavına girecek. Sınavdan başarılı olanlar, oda üyesi bir emlakçının yanında 1 yıl staj yapacak. Bu şartları yerine getirdikten sonra emlakçilik yapabilecek'' şeklinde konuştu. 


2 YILDAN BAŞLAYAN HAPİS CEZASI 

Odaya kayıtlı belgesi olmadan emlakçilik yapanlara ağır yaptırımlar geleceğini de anlatan Oda Başkanı Madenli, ' Kaçak emlakçilik yaptığı tespit edilenler. 2 yıldan başlayan hapis cezasına çarptırılacak. Ayrıca 30 bin lira para cezası verilecek. Bir kişinin emlakçilik yapıp yapmadığını tespit etmek çok kolay. Birden fazla evi kiraya verdiğinde ya da komisyon aldığında o kişi emlakçilik yapıyor demektir. Tespit edildiğinde de yaptırımı çok ağır olacak" dedi.


KAÇAN KİRACININ FATURASINI SİGORTA ÖDEYECEK 

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, emlakçilik sektöründe şartların neden bu kadar ağırlaştığını ve sektörün önemine de değinerek. "Emlakçılara yasa çıktıktan sonra meslek sigortası yaptıracağız. Dolayısıyla emlakçı aracılığıyla vatandaşın göreceği zarar sigorta tarafından karşılanacak. Emlakçıya. kira sigortası garantisi gelecek. Kira ödenmediğinde; gayrimenkul zara gördüğünde, elektrik, su. doğalgaz gibi faturalar kiracı tarafından ödenmemesi halinde bedel sigorta tarafından karşılanacak. Yasanın kabul edilmesi ve uygulanması ile ayakçılık sektörden temizlenecek. Emlakçılık da doktorluk, avukatlık gibi önemli bir meslek konumuna gelecek. Emlakçilik sektörünün korunması ve statü kazanması ile kazanan sadece emlakçılar olmayacak. İnşaat sektörü ilgili tüm sektörler de kazanacak." İfadelerini kullandı.


Haberci (Mersin)


Geri Dön