Yazlık bölgelerde konut talebi canlanıyor!

Emlakjet, Mart 2025 gayrimenkul raporunu yayınladı. Kullanıcı davranışları ve aylık verilere dayalı hazırlanan rapora göre yazlık bölgelerde konut talebi canlanıyor.
Her ay 60 milyon sayfa görüntülenme ve 15 milyon ziyaretçi sayısıyla gayrimenkul sektörünün önde gelen platformları arasında yer alan Emlakjet, merakla beklenen Mart 2025 gayrimenkul raporunu yayınladı.
Kullanıcı davranışları ve aylık verilere dayalı olarak hazırlanan raporda, Türkiye genelindeki konut fiyatlarındaki değişimler, kullanıcı anketleri ve pazar beklentilerini kapsıyor.
MART’TA KONUT PİYASASINDA NE OLDU?
Emlakjet’in 2025 yılının Mart ayına ait konut piyasası raporu, konut fiyatlarının bölgesel şekilde farklı hareket ettiğini gösteriyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre aylık fiyat değişimlerine göre Adana, yüzde 5’lik artışla en yüksek artışı yaşayan şehir oldu. Onu yüzde 3’lük artışlarla Aydın ve Muğla takip etti. Sahil kentlerinde süren yazlık talebin etkisi bu illerdeki yükselişi destekliyor.
Paylaşılan bilgilere göre İstanbul ve Mersin’de fiyatlar yüzde 2 oranında arttı; söz konusu bu iki şehirde talep hem iç göç hem de yatırımcı ilgisiyle de şekilleniyor. Ankara ve Konya’da yüzde 1’lik sınırlı artış gözlemlenirken; İzmir, Bursa ve Antalya’da ise herhangi bir fiyat değişimi yaşanmadı.
Söz konusu bu tablo, büyükşehirlerde fiyat artışlarının yavaşladığına, buna karşın bazı bölgelerde konut talebinin canlı kaldığına da işaret ediyor.
Verilen bilgilere göre özellikle yaz aylarına yaklaşmış olduğumuz bu dönemde, Ege ve Akdeniz kıyılarında hareketliliğin sürmesi bekleniyor. Adana’daki dikkat çekici yükseliş ise bölgesel projeler, iç göç ve yatırım ilgisinin bir yansıması şeklinde öne çıkıyor.
MART AYINDA 110 BİN 795 KONUT SATILDI
Ülke genelinde konut satışları Mart’ta bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında artarak 110 bin 795 şeklinde oldu. Açıklanan verilere göre konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 19 bin 820 ile İstanbul, 10 bin 203 ile Ankara ve 7 bin 513 ile İzmir olurken, en az olduğu şehirler sırasıyla 28 ile Ardahan, 33 ile Bayburt ve 63 ile Tunceli oldu.
YABANCILARA KAÇ KONUT SATILDI?
Yabancılara gerçekleştirilen konut satışları Mart’ta bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 11,5 oranında azaldı ve bin 574 oldu. Mart’ta toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,4 şeklinde gerçekleşti. Yabancılara gerçekleştirilen konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 635 ile İstanbul, 496 ile Antalya ve 141 ile Mersin oldu.
KULLANICILARIN YÜZDE 45’İ SATILIK KONUT ARIYOR
Emlakjet’in 2025 yılı mart ayı kullanıcı anketine göre, gayrimenkul arayışında olan katılımcıların büyük bir kısmı satılık konut arayışında.
Söz konusu ankette katılımcılara “Hangi tür gayrimenkul arayışındasınız?” sorusu da yöneltildi. Cevaplara göre kullanıcıların yüzde 45’i satılık konut, yüzde 30’u da kiralık konut arayışında olduğunu bildirdi. Arsa ya da tarla arayanların oranı yüzde 9 şeklinde olurken, ticari mülk ya da iş yeri arayışı yüzde 3 seviyelerinde kaldı.
Katılımcıların yüzde 13’ü ise diğer gayrimenkul türlerini tercih ettiğini belirtti. Söz konusu bu dağılım, özellikle satılık konuta olan talebin ön plana çıktığını, yatırım amaçlı ya da alternatif gayrimenkul türlerine yönelik ilginin ise daha sınırlı kaldığını gösteriyor.
Paylaşılan bilgilere göre söz konusu ankette katılımcılara yöneltilen bir diğer soru da “Gayrimenkul aramalarınızı en çok hangi kanal üzerinden yapıyorsunuz?” oldu. Kullanıcıların yüzde 70’lik kısmı ilan sitelerini birincil arama kanalı olarak tercih ederken, yüzde 23’ü Google aramaları üzerinden ilerlediğini belirtti.
Sosyal medya platformları yüzde 3’lük bir pay alırken, kendi emlak ofisi aracılığıyla araştırma yapanların oranı yüzde 4 şeklinde ölçüldü.
Ortaya çıkan bu sonuçlar, dijital platformların gayrimenkul arayışında merkezi bir rol üstlendiğini ortaya çıkarırken, kullanıcıların güncel, erişilebilir ve filtrelenebilir bilgiye olan ihtiyacını da net bir biçimde yansıtıyor. Aynı zamanda bu eğilim, dijital deneyimi iyileştirmeye yönelik beklentilerin sektör oyuncuları açısından önemini koruduğunu da ortaya çıkarıyor.
Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Emlakjet.com üzerinden yapmış olduğumuz anket, platformumuzu ziyaret eden kullanıcıların büyük çoğunluğunun ilan sitelerini birincil araştırma kanalı şeklinde gördüğünü ortaya koyuyor.
Söz konusu bu durum da gayrimenkul arayışında dijital platformlara duyulan güvenin altını çizerken, bizler için de kullanıcı deneyimini sürekli geliştirme sorumluluğunu da beraberinde getiriyor.
Ayrıca, ortaya çıkan sonuçlar gayrimenkul sektöründeki dijital dönüşümün hızlı bir şekilde arttığını ve kullanıcıların daha fazla dijital hizmet talep ettiğini gösteriyor. Bu da sektördeki tüm oyuncular için dijital çözümler geliştirmek adına büyük bir fırsat sunmuş oluyor”