20 / 04 / 2024

YDA Group: Kamu - özel ortaklığında yeniden doğuş yaşandı

YDA Group: Kamu - özel ortaklığında yeniden doğuş yaşandı

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 21'inci yüzyılda Türkiye'nin kamu özel ortaklığında yeniden doğuş yaşadığını belirterek, "Bu projelerde kredilendirilebilir dokümantasyonumuz oluştu" dedi. İşte açıklama...



YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 21'inci yüzyılda Türkiye'nin kamu özel ortaklığında yeniden doğuş yaşadığını belirterek, "Kamunun tecrübesi ve özel sektörün dinamizmi ile yapılacak olan bu projelerde, bütün dünyada kabul edilen, kredilendirilebilir dokümantasyonumuz oluştu" ifadesini kullandı. 


YDA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) ev sahipliğinde, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Asya Kalkınma Bankası (ADB), Afrika Kalkınma Bankası (AFDB), Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), Amerikalararası Kalkınma Bankası (IDB) ve İslam Kalkınma Bankası (ISDB) gibi finans kuruluşlarının ortaklaşa düzenlediği Londra'daki "PPP Günleri 2015" konferansına Türk iş dünyası adına YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Arslan davetli konuşmacı olarak katıldı.


Türkiye'de Yatırım İmkanları ve Kamu Özel Sektör Ortaklığı Modeli'ne (Public Private Partnership, PPP) ilişkin bir konuşma yapan Arslan, Türk ve uluslararası pazarda kamu özel sektör ortaklığının ana farklarına değinerek, yatırımcı gözüyle kamu özel sektör ortaklığı süreci ile ihale ve sözleşme yapıları hakkında bilgi verdi.


Kamu özel ortaklığı konusunun Osmanlı dönemine uzandığına ve ilk imtiyaz kanunun 1910 yılında çıktığına değinen Arslan, şunları kaydetti:


"21'inci yüzyılda Türkiye kamu özel ortaklığında yeniden doğuş yaşadı. Kamunun tecrübesi ve özel sektörün dinamizmi ile yapılacak olan bu projelerde, bütün dünyada kabul edilen, kredilendirilebilir dokümantasyonumuz oluştu. PPP projelerinin en önemli avantajlarından biri, yatırımında kamu bütçesine yük getirmemesidir. Yani bir anlamda yatırımların özel sektör finansmanının marifetiyle yapılmasına dayalı bu projeler havacılıktan sağlığa pek çok sektörde artık aktif olarak hayata geçiriliyor. YDA olarak PPP projelerimizde öncü rolümüz var ve gerçekten önemli aşamalar kaydettik. Kayseri Şehir Hastanesi'nin 315 milyon avroluk finansmanını geçtiğimiz aylarda IFC, Ziraat Bankası ve Finansbank ile kapattık. Dalaman Havalimanı'nın uluslararası proje finansmanı ile yapımına başlayacağımız Yeni İç Hatlar Terminal Binası'nın 175 milyon avroluk yatırım kredisi sözleşmesini EBRD ve UniCredit Bank ile imzaladık. Bunlar Türkiye'nin yatırım değerini gösteren en güzel örnekler."


İki gün süren konferansta Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Bangladeş, Çin, Kazakistan, Mısır, Gürcistan, Kenya, Senegal, Kolombiya, Meksika, Filipinler, Fildişi Sahili ve Belarus'tan katılımcılar kamu özel ortaklığı modelini masaya yatırdı.


AA




Geri Dön