26 / 04 / 2024

Yenal Gökyıldırım: Dövizle kira eşyanın tabiatına aykırı!

Yenal Gökyıldırım: Dövizle kira eşyanın tabiatına aykırı!

Pazar paylarında yaşanan değişimlerle 2017’nin konsolidasyonlar yılı olduğunu belirten Yenal Gökyıldırım, seçimsiz 2018’in artık döviz yorgunu haline gelen ekonomiye odaklı olması gerektiğini söyledi



 

İthalata getirilen ek vergiler, durdurulamayan döviz, artan hammadde fiyatları ile kozmetik, elektronik ve eğlence perakendesinde faaliyet gösteren 70 şirket, oldukça hareketli bir yılı da geride bırakıyor. ‘Bu maliyetlerle yeni mağaza açamıyoruz' isyanları ve döviz bazlı kira giderleri ile dolar ve Euro perakendecinin daha uzun bir süre gündeminde kalacak gibi görünüyor. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, toplamda 70 milyar TL'lik bir pazarı yöneten bu oyuncular için yıkıcı bir rekabet altında geçen 2017 yılında kartlar yeniden dağıtılırken, ÖTV ve KDV indirimleriyle de bir süre nefes alma şansı da doğdu. Seçimsiz bir 2018 ile ekonomi odaklı bir yıl geçirilmesi gerektiğini söyleyen Kategori Mağazacıları Derneği Başkanı Yenal Gökyıldırım ise “Ücretler dolarla konuşuluyor kiralar Euro'larla konuşuluyor. Sonuçta kasadan geçen TL” ifadeleri ile dövizin sektörün yumuşak karnı olduğunu belirtti.


KONSOLİDASYONLAR SENESİ

 


100-150 TL'lik vergi indirimlerinin bile beyaz eşya tarafında yüzde 50'lere varan büyümeler yarattığını belirten Gökyıldırım, Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük pazarlarından biri olabileceğine işaret ettiği sektöre ilişkin önemli mesajlar da verdi:
– Perakendenin belki de en yıkıcı rekabetine maruz kalan alanlarını temsil eden bir derneksiniz. 2017 size ne getirdi neyi götürdü?

 

BİRLEŞMELER OLDU

 

Kategori Mağazacıları Derneği olarak biz moda ve gıda hariç perakendecileri temsil ediyoruz. Bunun içinde elektronik ürünler, ev dekorasyonu, kozmetik ürünler, oyun alanları, eğlence alanları ve sinema alanları gibi halkın her gün iç içe olduğu perakende kolları var. Toplamına baktığımızda ise perakende sektörü yüzde 9 civarında bir büyüme kazandı bu yıl. Yine toplamına baktığımızda perakendede biraz daha konsolidasyonlar yılı gibi oldu. Sadece Kategori Mağazacıları Derneği'nde değil, diğer derneklerin temsil ettiği alanlarda da satın almalar birleşmeler oldu.

– Dönüşümün getirdiği bir daralma veya varlığını koruma yılı mı oldu 2017?

Toplam pazar, aslına bakıldığı zaman büyüdü aslında ama oyuncuların içindeki paylar da değişti. Bu da konsolisdasyonun getirdiği oyuncuların bir miktar daha kendi yerlerini ve formatlarını netleştirmesi ve aralarındaki pazar paylarının değişim dönemi oldu. Burada güzel ve sağlıklı olan ülkemiz için toplam perakendenin büyüdüğü bir sene oldu. Biz Kategori Mağazacıları Derneği olarak 70 üyemiz ile 5 bin noktayı temsil ediyoruz ve 135 bin çalışanımız var. Ciro olarak da 70 milyar TL ciroya ulaşıyoruz.

– Eskiden dolar üzerinden açıkladığınız cirolar da liraya döndü…
Ben Türkiye'de dolar, Euro konuşulmasına oldukça bozuluyorum. Yurtdışı sunumlarımı da Türk Lirası üzerinden veriyorum. Çok istiyorsanız 4 ile çarpabilirsiniz diyorum. Türkiye'de çalışıyorsak buranın dinamiklerine göre hareket etmeliyiz. Ücretler dolarla konuşuluyor, kiralar Euro'larla konuşuluyor, sonuçta kasadan geçen Türk Lirası

 

EKONOMİYİ GERİ PLANA ATMA LÜKSÜMÜZ YOK

 

2018 senesinin daha iyi bir yıl olacağını belirten Yenal Gökyıldırım konuyla ilgili olarak, “Çünkü seçimsiz bir yıl olacak. Ekonomiyi geri plana atma şansımız lüksümüz yok. Kişi başı tasarruf oranlarımız düşük olduğu için günlük yaşayan insanlarız aslında. Günlük yaşayan toplumlar için de ekonomiyi geri plana atma öteleme şansımız yok. KGF pek çok şirketin toparlanmasını sağladı. Çok sık seçim sağlıklı değil. Orada gündem dağılıyor seçim ekonomisi oluyor ve beklentiye sokuluyor. Ben 2018'in seçimsiz ve ekonomi odaklı bir yıl olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

 

PERAKENDECİ İÇİN KIRILMA NOKTASI

 

– Bıçağın kemiğe dayandığı bir alan var mı sektörde?

Bazı zamanlar altına hücum etme dönemleri oldu. Herkes bir sektöre yatırım yaptı bir formata yatırım yaptı, herkes birbirinden mağaza alabilmek için lüzumsuz kira tutarları ödedi. Böyle olunca sadece büyüme odaklı bir strateji izlemek de sağlıklı olmuyor. Ama kiraların Türk Lirası dışındaki kurlarla veriliyor olması eşyanın tabiatına aykırı… Sonuçta serbest piyasa pazarı kimse zorla kiralatmadı oraları da… Ama bu durum eşyanın tabiatına aykırı olduğu için orada bir kırılma noktası oluyor her perakendeci için.

 

BÜYÜK ŞİRKETLERDE GÖREV ALDI

 

Perakende sektöründeki yurt dışı ve Türkiye tecrübeleri ile öne çıkan Yenal Gökyıldırım, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. Philips Elektronik'te, çeşitli ülkelerde uzun yıllar üst düzey yöneticilik yapan Yenal Gökyıldırım, 2011 yılında Türkiye'ye dönerek Doğan Online'ın CEO'su oldu. Daha sonra LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Gökyıldırım, Eylül 2015'ten bu yana MediaMarkt Türkiye CEO'su olarak görevine devam ediyor.
 


 


Geri Dön