19 / 04 / 2024

Yeni Foça’ya 20.1 milyon liralık kanal yatırımı yapılacak!

Yeni Foça’ya 20.1 milyon liralık kanal yatırımı yapılacak!

İzmir’in turistik bölgelerinden Yeni Foça’nın en büyük çevre sorunu çözülüyor. Bölgede evsel atıkların arıtılacağı 50 bin kişi kapasiteli arıtmadan önce 88 kilometrelik kanal şebekesi döşenecek.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaklaşık 21 milyon liraya mal olacak kanal yatırımını Cumartesi günü düzenlenecek törenle başlatacak. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla içme suyu şebekesi baştan sona yenilenen, dereleri ıslah edilen Yeni Foça, şimdi de foseptikten kurtuluyor. İleri biyolojik atık su arıtma tesisinin kurulacağı mahallede İZSU, önce kanal şebekesi döşeme çalışmalarına başlıyor. Kanal şebekesi için ilk kazma,  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 22 Kasım Cumartesi günü katılacağı törenle vurulacak. 


Arıtma gün sayıyor

Çevre yerleşimlerde gerçekleştirdiği artıma hamlesi Gediz, Küçük Menderes, Nif ve Yarımada havzalarını kirlilikten kurtaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeni Foça arıtması için ihale hazırlıklarını sürdürüyor. Arıtma yapılacak bölgelerde arıtma tesisi ile kanal sistemini bir bütün olarak hayata geçiren ve modern bir alt yapı sistemi kuran İZSU Genel Müdürlüğü, kanal şebekesinin arıtma tesisine oranla daha uzun sürmesi nedeniyle öncelikli olarak kanal çalışmalarını başlatıyor. 88 kilometre uzunluğundaki kanal şebekesi ve evsel atıkları arıtmaya pompalar vasıtasıyla iletecek 5 adet terfi merkezi, 20 milyon 830 bin liraya mal olacak ve 30 ayda tamamlanacak. Kanal imalatları sürerken arıtma tesisinin de yapımına başlanacak. Yaklaşık 2.5 yıllık bir sürenin ardından Yeni Foça, foseptikten kurtulacak ve evsel atıklar arıtmadan geçirilecek. 


50 bin kişi kapasiteli

Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkii’nde 26 bin metrekarelik alanda inşa edilecek ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak. Avrupa standartlarında inşa edilecek tesis azot ve fosfor giderimini sağlayacak. Koku giderim sistemi de yer alacağı tesiste, arıtılmış sular UV ile dezenfekte edilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön