25 / 04 / 2024

Yeni nesil serbest bölgeler tasarısı TBMM'nin gündeminde!

Yeni nesil serbest bölgeler tasarısı TBMM'nin gündeminde!

Türkiye Büyük Millet Meclisi, ekonomi yasalarını gündemine alacak. Serbest Bölgeler Kanun Tasarısı ile Ahilik Fonu kurulmasına ilişkin düzenlemelerin bu hafta yasalaşması bekleniyor...



Meclis, Anayasa değişiklik teklifinin kabul edilmesinin ardından tatile girmişti. Bu hafta çalışmalrınan başlayan Meclis'in gündeminde  Serbest Bölgeler Kanun Tasarısı, SPK Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı ile Ahilik Fonu kurulmasına ilişkin düzenlemeler yasalaşacak.

Dünya'dan Canan Sakarya'nın haberine göre; Anayasa değişiklik teklifinin kabulü ardından tatile giren Meclis, bu hafta çalışmalarına başladı. Meclis'in gündeminde ekonomi yasaları yer alıyor. Serbest Bölgeler Kanun Tasarısı, SPK Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı ile Ahilik Fonu kurulmasına ilişkin düzenlemeler yasalaşacak. 

Referanduma dört ya da beş hafta kala tatile girecek olan Meclis, öncelikleri olarak gündemine  ekonomi yasalarını aldı.

Yeni nesil serbest bölgeler

Meclis Sanayi Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul'a indirilen Serbest Bölgeler Kanunu’nda değişiklik yapan tasarı öncelikle ele alınacak. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu stratejik, büyük ölçekli ve öncelikli yatırımların serbest bölgeler aracılığı ile çekilmesi, uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla getirilen ve ‘Yeni nesil’ serbest bölgeler kanunu olarak da adlandırılan tasarıya göre, Bakanlar Kurulu serbest bölge ilan edilen yerlerdeki arazi ve tesislerin acele kamulaştırılmasını kararlaştırabilecek. Kazançları gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulan kullanıcılar ve işleticiler, yatırım ve üretim safh alarında Bakanlar Kurulunca belirlenecek vergi dışı teşviklerden yararlandırılacak. Bakanlar Kurulu kararıyla yurtdışında serbest bölge, dış ticaret merkezi, özel bölge ve lojistik merkezi kurulabilecek. Bu bölgelerin, Türkiye’de yerleşik bir şirket eliyle kurulmasına ve işletilmesine Bakanlar Kurulu’nca izin verilecek. Hizmet ihracatının geliştirilmesi amacıyla bakım, onarım, montaj, demontaj, elleçleme, ayrıştırma, ambalajlama, etiketleme, test etme ve depolama hizmetlerine gelir veya kurumlar vergisi istisnası sağlanacak.

Değerli Konut Vergisi ve verginin yasallığı ilkesi!


Geri Dön