19 / 04 / 2024

Yeni tüketici kanunu konut satışına ek maliyet getirdi!

Yeni tüketici kanunu konut satışına ek maliyet getirdi!

Demir İnşaat Başkanı Hamit Demir, 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu'nu değerlendirdi. Demir'e göre, 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu konut satışına ek maliyet getirdi...





Demir İnşaat Başkanı Hamit Demir, 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu'nu değerlendirdi. Düzenlemenin inşaat firmaları açısından ciddi zaman kaybı ve maddi yükümlülükler yaratacağını kaydeden Demir, kanunun, satış vaadi sözleşmelerinin noter kanalıyla yapılması ve tapu şerhi şeklinde bir düzenleme zorunluluğunun getirildiğini bildirdi. Demir, "Dolayısıyla satışı gerçekleştiren tarafın, tapuya ve notere gitmesi gerekecek. 


Hem alım yapan hem de satış yapan taraf için ekstradan zaman ayırma zorunluluğu nedeniyle iş süreçleri uzayacak. Mevcut durumda konut kredisi kullanan tüketici 500 ila 1000 lira gibi masrafları ödemekte bile zorlanırken, yasa ile 7- 8 bini bulan bir noter masrafıyla karşılaşıyor. Bu iki konu, satışları yavaşlatabilir" dedi. 


Garantör bankalarla çalışan firmalar için noter kanalı zorunluluğunun kaldırılması gereken bir uygulama olduğunun altını çizen Demir, garantör bankaların olmadığı senetli satışlar için ise noter satışlarının zorunlu kılınmasını istedi. Demir şöyle devam etti: Mağduriyetler çoğalacak "Çünkü noterler ruhsat ve kat ittifakı olmadan işlem yapmayacaklarından bu tür mağduriyetler kısmi de olsa önlenmiş olacaktır. Bu kanundaki amaç, konutzedelerin ve mağduriyetlerin giderilmesi olmalıdır. 


Demir, "Süreç 1 ileri 2 geri olarak ilerliyor. Buradaki sıkıntıyı ya 3'te 2 çoğunlukla kamulaştırma şeklinde ya da belediyeleri devreye sokarak çözmek mümkün. Bu konuda devlet desteğini arkamızda tam anlamıyla hissetmedikten sonra sorun çözülemez. Beklenen  İstanbul  depremini de göz önüne alarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır" diye konuştu. 


Sözcü 






Geri Dön