19 / 04 / 2024

Yenigün, Özak, Delta ve Ziylan Kazlıçeşme projesinde son durum!

Yenigün, Özak, Delta ve Ziylan Kazlıçeşme projesinde son durum!

YENİGÜN inşaat, Özak GYO, Delta ve Ziylan inşaat ortaklığı Zeytinburnu Kazlıçeşme projesi için kolları sıvadı. Kazlıçeşme projesi; konutlar, rezidans daireler, otel ve ticari ünitelerden meydana gelen karma proje olarak tasarlanmış durumda.



YENİGÜN inşaat, Özak GYO, Delta ve Ziylan inşaat ortaklığı Zeytinburnu Kazlıçeşme projesi için kolları sıvadı. 2016'nın Mart-Nisan aylarında satışa çıkması hedeflenen Kazlıçeşme projesi; konutlar, rezidans daireler, otel ve ticari ünitelerden meydana gelen karma proje olarak tasarlanmış durumda. Toplam arsa alanı 111 bin 263 metrekare olan projenin emsale dahil inşaat alanı ise 238 bin 20 metrekare. Temmuz 2018'de tamamlanması planlanan Kazlıçeşme projesi ile 1.5 kilometrelik sahil yolu yeraltına alınacak ve proje denize sıfır konuma getirilecek. 


Devlerin kıyasıya yarıştığı arsa Söz konusu Kazlıçeşme arsasını Emlak Konut GYO tarafından düzenlenen ihalede 4 milyar 240 milyon lira rekor bedel ile Yenigün İnşaat, Özak GYO, Delta ve Ziylan inşaat kazanmıştı. Projede, Özak GYO yüzde 54 payıyla konsorsiyum lideri olurken; Ziylan'ın payı yüzde 30, Yenigün un payı yüzde 15 ve Deltanın payı yüzde 1 olarak gerçekleşmişti. 



Vatan 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zeytinburnu sahilinde inşa edilen ve silüeti bozduğu için kızdığı 16/9 gökdelenlerinin yakınına yüksek konutlar dikilecek… Rezidans ve otel projesini AKP’ye yakınlığı ile bilinen Özak-Yenigün-Ziylan ortaklığı üstlenecek


YAPILACAK İNŞAATLARIN TABELASI DİKİLDİ BİLE


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’da Zeytinburnu Kazlıçeşme sahilinde, üzerinde tarihi eserlerin bulunduğu yaklaşık 111 bin metrekarelik arazide yapılacak rezidans ve otel inşaatı için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Tarihi Yarımada’nın silüetine saplanan 16/9 gökdelenlerinin yanı başında, Özak-Yenigün- Ziylan ortaklığı tarafından yüksek yüksek binalar dikilecek…


Konut, ofis ve otel projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan dosyaya göre inşaatlar, Kazlıçeşme sahilindeki 70 bin metrekarelik 69 numaralı parsel ile 33 bin metrekarelik 73 numaralı parsel üzerinde yükselecek. 70 bin metrekarelik parsele 364 adet rezidans, 572 adet konut, 36 adet işyeri inşa edilecek. 57 adet ticari ünite için de tescilli yapılar kullanılacak. 33 bin metrekarelik parselde 369 adet ofis, 242 adet apart ünite kapasiteli otel, 228 odalı otel ve 19 adet ticari ünite yapılacak.


9 TARİHİ ESER YOK OLACAK


Proje, İstanbul’un silüetinde ikinci bir 16/9 faciası yaratacağı gibi 1985 yılında eski eser olarak tescillenen hamam, çeşme ve su kulesinin de aralarında bulunduğu 9 tarihi yapının üzerinde yükselecek. Rezidans ve otellerin yapılacağı proje sahası eski 41. Bakım Merkez Komutanlığı’na ait alanda kalıyordu ve tank bakım atölyesi olarak kullanılıyordu. İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 29.08.1991 tarihli kararında tescilli olarak gösterilen yapıların korunarak restore edilmesi, yerinde olmayan yapıların yeniden yapılması şartı getirildi. 69 ve 71 numaralı parsellerde bulunan korunması, restore edilmesi ve yeniden yapılması gereken tarihi eserler “Saymanlık ve Kapı, Su Kulesi, Zırhlı Araçlar ve Tamirhane Binası, Atölye ve Depolar, Hamam, Bölük Komutanlığı, Tescilli Çeşme, Emniyet Subaylığı ve yerinde olmayan bir bina” olarak kayıtlara geçmiş durumda. ÇED dosyasında tescilli yapıların kurul kararları doğrultusunda korunacağı belirtiliyor.


“HUKUKSUZLUĞU DURDURUN”


Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, arazilerin ranta kurban edilmesine tepki gösterdi. İstanbul’un Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan tarihi eserlerin de tek tek yok edilmesine isyan eden Muhcu, “Koruma ve restorasyon ilkeleri ile bağdaşmayan dünya koruma tarihine kara bir leke olarak geçecek bir çok uygulama ile karşı karşıya kaldık. Mecidiyeköy’de rezidans projesi için yıkılan tarihi Likör Fabrikası, Aspendos ve Şile Kalesi’ndeki restorasyonlar ortada. Tarihi eserlerimiz ‘koruyacağız’ diyenler tarafından sistemli şekilde yok ediliyor” dedi. Muhcu, bu hukuksuz uygulamanın vakit varken durdurulmasını istedi.


ARAZİNİN DEĞERİ 4 MİLYAR LİRA


Emlak Konut GYO, Ocak 2014’te Zeytinburnu’ndaki araziyi rekor bir fiyatla ihale etmişti. 725 milyon 700 bin lira değer biçilen arazi üç ortak tarafından 4 milyar 240 milyon liraya alındı. 2016’nın ilk yarısında satışa çıkması hedeflenen projenin 2018 yılında tamamlanması planlanıyor. Mahkeme kararıyla yıkımı istenen ve en son tıraşlanmasına karar verilen 16/9 gökdelenleri de bu araziye çok yakın. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan 16/9 gökdelenlerini silueti bozduğu için tepki göstermişti. Gökdelenlerin sahibi Mesut Toprak’a ise “Gökdelenlerin sahibine tıraşla dedim yapmadı, kendisine küstüm” demişti. Gökdelenler, mahkeme kararına karşın hâlâ tıraşlanmadı.


Yüzlerce ağaç kesilecek, cami ve okul kamuya terk edilecek

Proje sahasında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından yapılan incelemede 818 adet ağaç ve ağaççık formunda bitki türü belirlendi. Yönetmeliğe göre hiçbirinin “Anıt Ağaç” özelliği taşımadığına dikkat çekilen dosyada yüzlerce ağacın akıbetinin ne olacağı ile ilgili bir bilgi bulunmuyor. Proje sahasına ise inşaat aşamasında beton ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılacak 250 metreküp/saat kapasiteli beton santrali kurulacak. Özak, Yenigün, Ziylan Ortaklığı tarafından 70 numaralı parsele 1500 kişilik cami ve 71 numaralı parsele de okul yapılarak kamuya terk edilecek.


ERDOĞAN’LA AHBAPLAR

16/9’un yakınına yüksek konutlar dikecek olan ortakların AKP iktidarıyla yakınlığı da dikkat çekiyor. Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın dinlenmek için zaman zaman gittiği Antalya Belek’teki Ela Qality Resort Otel’in sahibi. Ahmet Akbalık’ın adı dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın bakan yardımcısı olarak da geçmişti. Yenigün Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün’ün, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı olarak düzenlediği etkinliklerin çoğuna Erdoğan da katıldı. 2013 yılında Engineering News Record (ENR) Dergisi’nin Top 250 listesinde 38’inci sırada yer alan Yenigün’e plaketini dönemin Başbakanı Erdoğan vermişti.


Sözcü


Geri Dön