25 / 04 / 2024

Yenitepe İzmir projesi durdu mu?

Yenitepe İzmir projesi durdu mu?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, Nuhoğlu İnşaat tarafından inşa edilen Yenitepe Projesi artan inşaat maliyetlerinden dolayı durdu.



İzmir Karabağlar’da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, Nuhoğlu İnşaat tarafından hayata geçirilen Yenitepe Projesi artan inşaat maliyetlerinden dolayı durdu. Evrensel gazetesinden Metehan Ud'un haberine göre, 900 işçi birikmiş alacakları ve tazminatları ödenmeden işten çıkarıldı.

Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak yaşanan ekonomideki kötü gidişat başta inşaat olmak üzere birçok sektörü de etkiledi. Maliyetlerdeki artış birçok inşaatı da durma noktasına getirirken çok sayıda işçinin de işsiz kalmasına ve 3. havalimanındaki inşaat işçileri gibi ücretlerini alamamasına neden oldu.

Bunun en yakın örneklerinden birisi de İzmir’de yaşandı. Karabağlar Uzundere Mahallesi sınırında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılan inşaat çalışmaları da durdu. Şantiyedeki yoğun çalışmalar da yerini sessizliğe bıraktı. İhaleyi alan Nuhoğlu Şirketi artan malzeme maliyetlerinden kaynaklı Kurban Bayramı öncesinde inşaata ara verdi. İnşaatın ne kadar böyle duracağı ise şimdilik belli değil.

DEMİR FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ETKİLEDİ

Edinilen bilgiye göre artan maliyetten kaynaklı 2019 yılı için ayrılan bütçe de harcandı. Özellikle demir fiyatlarındaki artış bu kararın alınmasında etkili oldu. Alt taşeron şirketler alandan ayrılırken şantiyedeki bine yakın işçiden geriye yüz civarında işçi kaldı. Şantiyede sadece ince işçilik yapan işçiler ve mühendisler bulunuyor. Eldeki malzeme bitince ne olacağı şimdilik belli değil.

ÜCRETLER VE TAZMİNATLAR KALDI

İşten çıkarılan işçilerin büyük çoğunluğunun ise en az 3-4 bin arasındaki ücretleri ve tazminatları ödenmedi. Diğer bir yandan 5-6 senelik tazminat alacağı olan işçiler var. İşçilere, 3 Eylül 2018 tarihinde ücretlerinin ödeneceği söylense de hâlâ bir gelişme yok. İşçilerin büyük bir kısmı ise  İzmir  dışından geldiği için memleketine döndü. İşçilere işten çıkarılırken açıklama yapılmazken, geri çağrılıp çağrılmayacakları da söylenmedi.

ŞİRKETLER TEŞVİK BEKLİYOR

Şirket, inşaatın durmadığını, sadece ince işçiliğin devam ettiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası ile imzalanan taahhütnameye göre dairelerin 2019 yılının Mart ayında teslim edilmesi gerekiyor ama daha çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmalarının başlamadığı alanda, projenin marta yetişmesi biraz zor gözüküyor. 20 bloktan meydana gelen konutların 15’i bitmiş durumdayken, 2 yarım kalan blok ve 3 tane de inşaatına başlanmamış blok da bulunuyor. Edinilen bilgiye göre şirket ilk etapta 15 bloğu tamamlayarak teslim etmeye çalışacak. Geri kalan 5 blok için ise ek bir süre istedi. Nuhoğlu birçok inşaat şirketi gibi çalışmalarına devam etmek için hükümetten daha kapsamlı teşvik paketi açıklamasını da bekliyor. İnşaat şirketlerinin gözleri Ekim'de açılacak Mecliste ve İmar Barışı kapsamında biriken paralarda.


Geri Dön